Kokosová roláda

Túto roládku robievala teta Hedka, keď sme chodili lyžovať na Chalupu. Chalupa stála v obci Móce, tak kilometrík nad Jergalmi. Možno viac, možno menej, predstavte si však, aká to bola dlhá cesta, keď máte 6 rokov, všade je tma, pred vami cesta vyšlapaná do snehu po pás.

Stačilo šlapnúť vedľa a noha sa vám preborila po stehno do snehu. Na Cestu ste samozrejme dostali niečo z auta na vynesenie, tieto rolády mali vtedy aspoň „meter“, rovnako, ako si pamätám, že mama piekla medovníčky do vreca vo výške nášho kuchynského stola. Cesta sa vliekla, vy po nej, pred vami všetci tí velkáči, čo vedia ísť oveľa rýchlejšie a zdržiavate ich. A len za nekonečným počtom zákrut sa na konci začali objavovať okná, osvetlené blikavými svetlami petrolejky. Hej, ťažká romantika, hlavne keď vám odmŕzajú prsty na rukách i nohách a tú cestu musíte prejsť každé ráno znova na lyžovačku a späť aj s lyžami. Tak a preto bola táto roláda taká skvelá, lebo bola ťažko zaslúžená:)

Kokosová roláda – suroviny:

Tmavá vrstva:

  • 25 dkg práškového cukru
  • 5 balíčkov Marína keksov
  • 1-2 vajcia
  • 1 lyžica kakaa
  • 2-3 lyžice rumu
  • 10 dkg masla

Svetlá plnka:

  • 25 dkg kokosovej múčky
  • 25 dkg práškového cukru
  • 15 – 20 dkg masla

Kokosová roláda – postup:

  1. Pomelieme Marína keksy na mlynčeku na orechy (na robote) a pomiešame s ostatnými surovinami na tmavú vrstvu. Ideálne necháme postáť v chladničke do druhého dňa.
  2. Suroviny na svetlú plnku premiešame, ak by bol kokos veľmi suchý, pridáme trocha masla (preto 15-20dkg, kokosové múčky sa rôznia). Ideálne necháme postáť v chladničke do druhého dňa.
  3. Cesto môžeme vyvaľkať naraz, ale jednoduchšie je rozvážiť si tmavú i svetlú časť na dve rovnaké časti.
  4. Tmavú časť vyvaľkáme medzi dvoma vrstvami potravinovej fólie, ideálne na presný obdĺžnik. Na rovnaký obdĺžnik si opäť medzi dvoma fóliami vyvaľkáme bielu vrstvu. Bielu vrstvu položíme na tmavú vrstvu pomocou fólie. Môžeme ešte jemne prevaľkať, aby sme vrstvy stenčili.
  5. Roládu zrolujeme (dobe pomôže potravinová fólia podložená pod roládu, ktorú postupne ťaháme v smere rolovania).
  6. Roládu rozdelíme na dve časti, zabalíme do alobalu a dáme do chladničky.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho medzi priateľmi

Podobné články

Linecké cesto je klasika. AK ho chcete urobiť trocha zdravšie, vymeňte bielu múku za špaldovú a biely cukor za trstinový....

Malé keksíky z lineckého cesta, ozdobené jemnými kopčekmi bielkového snehu, spojené kyslastým marhuľovým lekvárom. Jednoducho Non-plus-ultra!

...

Karamelové guľky vychádzajú z klasického receptu na griláž – ale oriešky sú v tomto prípade nežiadúce. Takže som ich nahradila...