Královský trhanec – Kaiserschmarrn

Kaiserschmar je klasika toť zo susedného Rakúsa. Jedlo, ktoré sa mne spája s lyžovačkou, nekonečnými svahmi, svišťaním snehu a trochou zaslúženého sladkého „luxusu“ pre deti. Keď som sa konečne dostala k receptu, zistila som, že to zďaleka nie je ani pracné, ani luxusné a v podstate ani sladké až tak nemusí byť:) Takže na nedeľné raňajky ako stvorené:) Dobrú chuť.

Suroviny

  • 3 vajcia
  • 2 PL hnedého cukru
  • štipka soli
  • 150 ml mlieka
  • 180 g hrubej múky
  • 1-2 PL opláchnutých sušených hrozienok / ak nemáte, môžete použiť mrazené čučoriedky
  • maslo na smaženie
  • práškový cukor na poprášenie

Postup

  1. Oddelíme žĺtky a bielka. Do žĺtok pridáme cukor a za neustáleho šľahania pridáme mlieko a múku. Jemne vyšľaháme do penista.
  2. Samostatne vyšľaháme bielka so štipkou soli. Bielkovú penu opatrne zľahka vmiešame do žĺtkovej hmoty.
  3. Na najväčšej, hlbokej a hrubej panvici si roztopíme maslo (asi 1 PL), nalejeme celú hmotu naraz na panvicu a pridáme hrozienka alebo čučoriedky.
  4. Opatrne opekáme na trochu stíšenej platni (ja dávam č. 5 zo 6 možných). Kontrolujeme opatrne zdvihnutím okraja, či sa trhanec v strede už nepripeká.
  5. Keď je spodná strana do zlatova až zľahka hnedá, začína akcia otáčenie. Nech vás nemýli, že z vrchu je trhanec ešte stále tekutý.
  6. Celú hmotu trhanca rozkrojíme na 1/4. Po 1/4 otočíme.

    Cesto tečie, vyzerá to celé zle. Absolútne sa nerozrušujeme. Je to trhanec.

    Čo sa nedopečie teraz, dopečie sa po roztrhaní. Podla potreby pridáme maslo, aby sa dalej mohol opekať aj zospodu.

  7. Keď je cesto upečené zo spodu, uchopíme dve drevené varešky/obracačky

    a systémom „pridrž a trhaj“ vyrobíme z 1/4 cesta pravý trhanec.

    Opatrne obraciame,

    aby cesto bolo na všetkych kúskoch prepečené. Hrozienka vyzerajú gustióznejšie, čučoriedky všetko začučoriedkujú:)

  8. Podávame poprášené s práškovým cukrom a jablkovou/slivkovou omáčkou.

You may also like...