Medovníky

Tento recept na medovníčky sa dedí v našej rodine už po desaťročia. Veľmi chutné sú vykrajované na hrubšie, s orieškom, na jedenie. Tenšie sa zase veľmi dobre maľujú na ozdobu, aj keď sú tvrdšie. Ale chuťovo vždy veľmi dobré. 

Medovníky – cesto:

  • 3 celé vajcia
  • 50 dkg hladká múka T 650
  • 25 dkg cukor kryštál ale jemne mletý
  • 12.5 dkg med
  • 1 mocca lyžička sóda bicarbóna
  • 1 lyžica kakao
  • mleté klinčeky
  • škorica
  • orechy alebo mandle na zdobenie

Medovníky – postup:

  1. Najprv vyšľaháme vajcia s cukrom a medom.
  2. Pridáme ostatné suroviny a dobre premiešame. cesto bude tuhšie, chce to ku koncu skôr metličky na hnetenie cesta ako na šľahanie.
  3. Cesto treba nechať odstáť na 24 až 48 hod. v chlade.
  4. Na ďalší deň cesto rozvaľkáme na asi 4-5 mm hrúbku, vykrajujeme malé medovníčky, ktoré na vrchu potrieme rozšľahaným vajíčkom a ozdobíme kúskom orecha alebo mandle.
  5. Na plech dávame ďalej od seba, aby sa nám nezliali, dáme klasicky piecť (nie teplovzdušná rúra), na 160 C.
  6. Po upečení ešte teplé uložiť do igelitového sáčku (nie mikrotén, také, čo tesní, inak stvrdnú).
  7. Uzavreté nechať vychladnúť.
  8. Do sáčku dať krajec chleba.
  9. Dekoratívne zvykneme robiť z tenšieho cesta, nechávame vychladnúť na rovnej doske, aby sa nepokrčili, sú však tvrdé, ale pekne kontrastné vďaka kakau.

You may also like...