Non plus ultra

Malé keksíky z lineckého cesta, ozdobené jemnými kopčekmi bielkového snehu, spojené kyslastým marhuľovým lekvárom. Jednoducho Non-plus-ultra!

 

Non plus ultra – suroviny

Cesto:

  • 250 g masla
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 280 g hladkej múky 00
  • 3 žĺtka
  • trochu vanilkového cukru alebo cukor s vanilkovým strukom

sneh:

  • 210 g práškového cukru
  • 3 bielka

Non plus ultra – postup

  1. na cesto si spracujeme všetky suroviny naraz – múku a žĺtka musíme miesiť hneď s maslom (najlepšie zmäknuté na izbovú teplotu a pokrájané na malé kocky),
  2. cesto necháme odstáť aspoň na  dve hodiny v chladničke – je hodne mastné, aby sa dalo vaľkať, musí byť stuhnuté
  3. cesto vyvaľkáme asi na 2 mm a vykrajujeme malé keksíky – priemer cca 2 cm
  4. najlepšie je si najprv povykrajovať všetky keksíky (z tejto dávky, ak vaľkáte na tenko, malé keksíky, aj tri plechy), po nanesení snehu piecť čo najskôr!
  5. z bielka a cukru si vyšľaháme veľmi tuhý sneh – musí držať tvar! (ja robím z 3 bielok, pretože základné keksíky sú veľmi tenké, ak ich budete robiť hrubšie, možno vám budú stačiť dve bielka a 140 g cukru)
  6. pečieme pomaly na 160 stupňov do zlatova – cca 7 minút
  7. z plechu ich dáme vychladnúť na rovnú tácku
  8. po vychladnutí dva keksy spojíme spolu marhuľovým lekvárom.

You may also like...