Parené buchty

Kamarátka sa posťažovala, že chcela deťom urobiť parené buchty a príliš to nevyšlo, dostala recept, v ktorom bolo veľa oleja. Tak som to skúsila spísať, ako parené buchty robím ja.

Na parených buchtách je najhoršie čakanie na uparenie a keď ich robíte pre veľa osôb, tak ešte ľahké prihriatie teste pre podávaním – najlepšie opäť nad parou…

Čo potrebujete

  • Veľkú misu – pracujeme s 500 – 1000g múky.
  • Hnetacie metly alebo kuchynský robot alebo šikovné ruky (vlastním prvú a tretiu možnosť).
  • Dobrú stierku.
  • Nejakú pracovnú plochu – poctivý drevený vál alebo nejakú inú alternatívu na vaľkanie a krájanie cesta.

Čo potrebujete na cesto

Cesto zväčša robím takto (miery plus mínus …):

  • 1kg polohrubej múky
  • 2 vajcia
  • 2 lyžičky kryštálového cukru
  • 500 ml teplého mlieka
  • 30g masla
  • 1 kocka droždia
  • štipka soli

Droždie rozmiešam v 3dl teplého mlieka a pridám cukor a trochu múky. Dobre premiešam a nechám na teplom mieste „vybehnúť“. Potom tento kvások prilejem do misy, kam som už predtým dala všetky ostatné suroviny.

Dám na teplé miesto vykysnúť, asi na 45 – 50 minút. Keď cesto vymiesim, je trochu lepivejšie, než na pečené buchty.

Takto vyzerá cesto, hore pred a dole po vykysnutí.

Ako krájať, plniť a baliť parené buchty

Vyvaľkať, nakrájať a naplniť

  • Vyvaľkať na pomúčenej doske, asi na 5mm hrúbku, 
  • Pokrájať na cca štvorce a každý zľahka ponaťahovať.
  • Na každý štvorec za lyžičku lekváru alebo nutely alebo čokolády (1,5 kocky do menšej buchty)

Zabaliť

  • Cesto zo spodu buchty poriadne postláčame k sebe – do „batôžka“, aby plnka nevytiekla.
  • Naplnené buchty si poukladám na ľanovú utierku a nechám ešte cca 45 minút „podkysnúť“.
Takto buchty nechám cca 45 minút a prikryjem utierkou.

Upariť

  • Keďže takéto pochúťky robievam v počte pre asi 10 osôb, parím v 14l hrnci, aby sa mi ich na jedno parenie zmestilo čo najviac.
  • Na spodok hrnca dám trochu vody a položím sitko na parenie tak, aby voda bola tesne pod ním.
  • Sitko potriem olejom a poukladám buchty, nie tesne k sebe. Každú buchtu vopred zospodu veľmi ľahulinko potriem olejom – budú sa ľahšie vyberať von, neprilepia sa.
  • Prikryjem a bez zdvíhania pokrievky parím 13 – 14 minút, podľa veľkosti buchiet.

Dobrú chuť!

Parené buchty pri podávaní posypte podľa svojej chuti – makom, kakaom, orechmi, tvarohom, strúhankou … My sme použili kakaovú posýpku (kakao, granko, cukor) a tvarohovú (tvaroh, vanilkový cukor, trochu práškového). Tvarohovú sme ešte preliali popučenými jahodami. Navrch nezabudnite pridať ešte rozpustené maslo. Tuky a cukry nerátajte – toto jedlo je dobré, nemusí byť aj zdravé …

You may also like...