Recepty na koláčiky

Recepty na koláčiky pre deti i dospelých.

Bábovka

cesto:

4 vajíčka
20 dg kryštálového cukru
20 dg polohrubej múky
1 dl oleja
1 dl vody
1 prášok do pečiva
1 vanilkový cukor
podľa potreby mleté orechy, kakao, silné preso

postup:

Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka. Do žĺtok nalejeme olej, vodu, vsypeme cukor a vanilkový cukor. Vymiešame a potupne prisypeme múku, vymiešame do hladkej peny. Bielka vymiešame samostatne a potom zľahka vmiešame do cesta. Pečieme na 2OO C.

Koláč darebnej gazdinky

cesto:

2 šálky polohrubej múky
2 šálky krupicového cukru
1 kypriaci prášok
1 šálka oleja
1 šálka nemletého maku
2 celé vajíčka

postup:

Všetko spolu zamiešame, vylejeme na dobre vymastený a múkou vysypaný plech a dáme piecť do dobre vyhriatej rúry. Po upečení ešte teplé potrieme džemom.

Lekvárové taštičky z lístkového cesta

Rýchla finta pre neohlásených hostí. Lístkové cesto rozmrazíme a rozvalkáme na obdĺžnik. Pohárom vykrajujeme kolieska cesta, ktoré po okrajoch potrieme vodou, do stredu dáme kúsok lekváru a zlepíme na formičke, alebo zavrieme ručne. Pokladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri 200 stupňoch do zlatista. Zbytky cesta môžeme znova rozvalkať alebo využiť na výrobu hot-dogov, alebo slimáčikov

Perník

cesto:

40 dkg hladkej múky
1 čaj. lyžička mletej škorice
30 dkg práškového cukru
1 1/2 dcl oleja
2 celé vajcia
4 dcl vlažného mlieka
3 pol. lyžice džemu (lepšie keď je riedky)
1 prášok do perníka
2 pol. lyžice kakaa
1 čaj. lyžička sódy bikarbóny (nemusí byť)
hrozienka – za hrsť
posekané orechy – za hrsť

postup:

Všetko dáme do misy a zamiešame na redšie cesto. Vylejeme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech. Pečie sa v dobre vyhriatej rúre asi 25 minút (200 stupňov). Po upečení necháme 5 -10 minút vychladnúť, potrieme nejakým ostrejším džemom (černicový, ríbezľový, malinový) a posypeme strúhanou čokoládou alebo ozdobnou ryžou.

Piškóta

cesto:

1 vajíčko
1 PL kryštálového cukru
1 PL hladkej múky
podľa potreby mleté orechy, kakao, silné preso

postup:

Úmerne veľkosti plechu a veľkosti vajec (niekde medzi 6-10) rozdelíme vajíčka na bielka a žĺtka. Cukor rozdelíme napoly medzi bielka a žĺtka. Vyšlaháme najprv žĺtka (sem môžeme pridať silné presso) a potom bielka. Žĺtka opatrne vmiešame do bielok a na záver vmiešame zľahka múku (v prípade príchute múku zmešame s kakaom alebo orechami). Pečieme na 180 C podĺa hrúbky 10 až 20 min. Ak budeme robiť roládu, cesto ihneď po vybratí z rúry zarolujeme do vlhkej úterky a necháme vychladnúť.

Slimáčiky z lístkového cesta

Lístkové cesto rozmrazíme a rozvalkáme na obdĺžnik. Naň poukladáme plnku a zrolujeme na roládu. Krájame na asi 1 cm hrubé koliečka, ktoré pokladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri 200 stupňoch do zlatista.

Plnka: tvaroh s hrozienkami, citrónovou šťavou a vajíčkom. Varianta na slano

Žemlovka s tvarohom

Použijeme 1-2 dni staré žemle, rožky alebo vianočku. V mise si zmiešame mlieko, vajcia, práškový cukor. Pečivo nakrájame na plátky tak, aby sa nám dobre ukladali do nádoby, kde chceme žemlovku piecť (jenská misy, teflonový pekáč). Nádobu vymastíme a vysypeme hrubou múkou. Potom namáčame pečivo v mlieku s vajcami a cukrom, ukladáme jednu vrstvu pečiva, na to tvaroh (rozmiešaný s cukrom), na to jablká postrúhané (ak máme). Toto opakujeme, pokiaľ máme suroviny. Na vrch by mala ísť vrstva pečiva. Pečieme v rúre pri 180 st 3 – hodinu. Pred podávaním môžeme pocukrovať.

Dobrú chuť!!!

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho medzi priateľmi

Podobné články

Kamarátka sa posťažovala, že chcela deťom urobiť parené buchty a príliš to nevyšlo, dostala recept, v ktorom bolo veľa oleja....

Pre niekoho vrchol kulinárskeho umenia, pre naše prastaré mamy bežná prax. Pekáč buchiet – lekvárových, tvarohových, makových ….

...

Chcete si upiecť chlieb doma? Toto je pokus o komplexný návod, ako začať s kváskovaním, plus vychytávky a odbočky, ktoré...