Recepty na polievky

Recepty na polievky pre malých aj veľkých, ale hlavne hladných.

Alternatíva klasickej cesnakovej polievky

Na troche masla opražiť celé strúčiky cesnaku (pokojne celú hlavičku, aj viac), keď sa trošku zafarbí, pridať nadrobno pokrájanú cibuľu. Po chvíli zaliať vodou, pridať 4 – 5 zemiakov, solčanku, rascu a trošku soli. Keď sa to všetko rozvarí, pomixovať ponorným mixérom a pridať smotanu a trochu muškátového orecha. Môžete podávať s opraženými chlebíčkami.

Baklažánová krémová polievka

Do vriacej vody (asi 6 dl) hodiť jeden hríbový bujón, pokrájaný menší baklažán, nechať asi 5 min. variť, rozmixovať ponorným mixérom, pridať smotanu s lyžicou hladkej múky. Podľa chuti dosoliť, ale keď je tam ten bujón ani netreba.

Cesnaková polievka

Vodu z uvarených, ošúpaných zemiakov (niekdy nie, ak varíme zemiaky v šupke;-) nevylejeme ale zlejeme do hrnca. Zopár zemiakov nakrájame na malé kocky, pridáme 3-4 popučené strúčiky cesnaku (keď varíme pre dospelých môžme dať bujón alebo sušenú zeleninu) a necháme povariť. Po dovarení pridáme posekanú petržlenovú vňať a maslo.

Alternatíva: Miesto petržlenovej vňate rozmiešame lyžičku polohrubej múky v kyslej smotane (jogurte, mlieku), vlejeme do polievky a sústavne miešame až do zovretia (aby sa nezrazila). Môžeme podávať vo vydlabanom bosniaku.

Hrstková polievka

Ako názov napovedá, táto polievka je vždy originálna, prekvapivá a farebne lahodiaca oku. Pozreme sa do ľadničky, špajze a mrazáku a pridáme hrsť toho i onoho. Povaríme, osolíme, opepríme, na záver môžeme pridať nasekanú petržlenovú vňať a maslo. Ak by náhodou zostalo do zajtra, môžeme inovovať kyslou smotanou (rozmiešame lyžičku polohrubej múky v kyslej smotane (jogurte, mlieku), vlejeme do polievky a sústavne miešame až do zovretia aby sa nezrazila).

Obľúbené hrste: mrazené zeleninové zmesi, šošovica, červená šošovica(lúpaná), fazuľa, cícer (teba namočiť deň vopred), pohánka, ovsenné vločky, ryža, mrvenička, slíže a iné cestoviny, čerstva zelenina poďla ponuky.

Hustá zimná polievka

3-4 lyžice ovsených vločiek, 1 lyžicu hladkej múky opražíme na oleji ako zápražku, zalejeme vodou, osolíme, pridáme na hrubo nastrúhanú zeleninu (2 mrkvy, kúsok petržlenu, kúsok zeleru), povaríme. Na masle opražíme 3 strúčiky cesnaku, prihodíme sladkú papriku a vlejeme do polievky a krátko povaríme. Podávame s chlebom.

Paradajková mňam polievka

Konzervované paradajky, lúpané krájané, možno stačí kvalitnejší pretlak, no keď sú tam kúsky, je to lepšie. Paradajky do hrnca, keď sa prehrejú, pridať trochu vody (pozor, aby to nebolo moc riedke), pridať trochu soli, korenia, cesnaku (ja pohodlne sušený) a bazalku a hotovo. Navrch môžete príp. postrúhať trocha syru alebo lyžičku smotany, vôbec nemusí byť.

Paradajková polievka gurmánsko – záhradnej fanatičky

V malom hrnci dáme vrieť deci vody s cibulou, celé nové korenie, čierne korenie, bobkový list a prípadne klinček. Prebytočné paradajky pokrájame na kúsky, dáme do hrnca s trochou vriacej čistej vody (čím menej, tým lepšie rajčiny postupne pustia šťavu), necháme prejsť varom. Zmes prepasírujeme cez lis (na sítku je to šialenstvo), vlejeme do korenej zmesi a necháme prevrieť. Nadzásobu zamrazíme. K polievke môžeme postrúhať parmazán, vyšlahať šlahačku a pri akútnom záchvate usilovnosti upiect pizza štangle.

Vývar (hovädzí, slepačí, z kostí)

U nás doma sa to robí takto – do najväčšieho hrnca dám studenú vodu, do nej polku sliepky, alebo bravčové kosti, alebo hovädzie kosti – podľa toho, čo idem robiť. Vývar zo samotných kostí je veľmi mastný, preto je lepšie, keď je tam aj trochu mäsa. Napríklad môžete prihodiť dve kuracie krídla, alebo – ako vraví naša teta – skombinovať tri druhy mäsa a kostí. Je jedno akých. Kým začne mäso vo vode vrieť, nachystám si zeleninu – mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb, cibuľu strúčik cesnaku, paradajku, kúsok zelenej papriky, zemiak, kapustný list, vňať z petržlenu alebo zeleru. Nie vždy tam dám všetku zeleninu. Závisí to od toho, čo mám v chladničke, a čo som zabudla kúpiť ? Keď mäso zovrie, pozberám penu, pridám zeleninu a čierne celé korenie. Polievku by ste mali variť na najmenšom plameni a trochu odokrytú. Mala by len tak jemne bublať. Takto sa varí dve – tri hodiny (podľa toho kedy sme ju postavili a koľko máme času). Pre dovarením ju osolím, prípadne dochutím solčankou alebo morskou soľou. Keď polievka vychladne, scedím ju a to čo sme na obed nezjedli, rozdelím do menších misiek do mrazničky. Vývar je skvelé mať po ruke, môžete do neho hodiť vrecko mrazenej zeleniny, pridať ovsené vločky a máte skvelú rýchlu polievku. Z mäsa z polievky, ktoré sa tam varilo a ktoré oberieme z kostí, môžeme na druhý deň urobiť rizoto alebo mäsovú pomazánku.

Dobrú chuť!!!

Napos

Môže sa Vám ešte páčiť...