Recepty pre mäsožravcov

Recepty na pestré hlavné jedlá, s mäsovým základom.

Čína

Na úvod naostríme nožik. Kuracie prsia (morčacie prsia, bravčové stehno) nakrájame na tenké pásiky (do 2 mm) priečne k štruktúre svalu. Nakrájame si zeleninu, ktorú máme k dispozícii a rozdelíme na tri skupiny:

  • treba dusiť dlhšie: brokolica, šampiňóny, mrkva (tenké plátky urobíme napr. pomocou škrabky na zemiaky), zázvor, cesnak, klasická cibuľa, ananás z konzervy, bambusové klíčky, mungo klíčky…
  • treba dusiť krátko: cukyna, mrazená zelenina, šampiňóny z konzervy, hrozienka, arašidy…
  • nedusíme vôbec: rajčiny, zelená cibuľka, paprika, pór na fúziky…

Nachystáme si šťavu: v asi 2 dl vody rozmiešame polievkovú lyžicu majzény, sójovú omáčku a podľa chute: ústricovú omáčku, balsamikový ocot, med, ríbezlový lekvár, kečup… tak aby to v závere bolo poživateľné.

Na panvici (wok) rozpálime olej, hodíme mäso na cca. 5 minút, miešame a čakáme, kým sa zatiahne a mierne ozlatovie, vhodíme cesnak, zázvor a postupne zeleninu 1. a 2. skupiny, keď je dostatočne mäkká ale ešte chrumkavá (3-5 min), podlejeme omáčkou, ktorá okamžite začne hustnúť a slizovatieť. Keď omáčka vrie, pridáme zeleninu tretej skupiny a prehrejeme, už nevaríme, aby nezvädla. Najlepšie s ryžou alebo predvarenými cestovinami. Mäso nie je nevyhnutné.

Čínsky fast-food

Vhodné ak nám zostane z obeda / predchádzajúceho dňa ryža (ryzoto, ryža s mäsom). Nakrájame si cibuľu, jarnú cibuľku, rajčiny, cesnak, zázvor (málo), papriku… podľa možnosti. Na panvicu dáme rozpáliť olej, vhodíme cesnak (zázvor), dáme mäso (ak máme, ak nie môžeme pokrájať šunku alebo nič), ryžu a miešame a zohrievame. Ak je už všetko zohriate, urobíme v strede jamku, do nej rozbijeme vajíčko, necháme mierne ztuhnúť bielok a potom rozmiešame do ryže (v podstate praženicu). Keď je to hotové vmiešame rajčiny a jarnú cibuľku. Môžeme ochutiť sójovou alebo rybou omáčkou, ale nie je nutné. Prehrejeme a servírujeme.

Guľky z mletého mäsa s kyslou kapustou

300 – 500 g mletého bravčového mäsa (podľa toho, pre koľko ľudí to má byť, pre dvoch – troch stačí aj tých 300g), pridáme vajce, 2-3 nakrájané rožky, soľ, korenie podľa chuti, môžete aj posekanú petržlenovú vňať alebo pažítku, červenú papriku, a toľko strúhanky, aby sa z hmoty dali sformovať guľky. Do jenskej misy na spodok dáte kyslú kapustu (alebo lečo, alebo cuketu s paradajkami), do toho pohádžete guľky a dáte piecť do rúry (asi na 3 hodinu, pre 180 st.) Počas pečenia guľky otáčajte a polievajte šťavou. K tomu uvarené zemiačky alebo chlebík.

Kura s citrónom na mede

Najlepšie na to sú kuracie prsia s kožou. Gril nastavíme na najvyššiu teplotu, vymastiť pekáč, do toho prsia kožou dole, soľ, korenie a 5 min. opekať. Potom mäso otočiť, na každé plátok citrónu, posypať tymiánom, osoliť, okoreniť a pokvapkať medom. Potom vytlačiť šťavu zo zvyšku citrónu a zaliať 2 lyžicami vody rozmiešanými s lyžicou škrobu. Pekáč pod gril a ešte tomu dať asi 10 min.

Omáčka na cestoviny

Urobíme Bešamel omáčku a do nej pridáme čo príde (brokolica, šampiňóny, šunka, špenát, pesto).

Originál recept na bešamel: dáš lyžicu masla, na ňu lyžicu múky, zľahka opražíš, zaleješ mliekom alebo sladkou šľahačkou, keď zovrie pridáš postrúhaný parmezán, nivu alebo bambino.

Rizoto

Na masle alebo oleji opražíme cibuľku, ak máme mäso, pridáme mäso (môže byť uvarené z polievky, zbytok z pečeného kuraťa alebo jedny menšie kuracie prsia), podusíme prikryté. Potom pridáme mrazenú zeleninu (najlepšie kombinácia mrkva – hrášok – kukurica), premytú ryžu, trocha mletej červenej papriky. Premiešame, ryžu troška popražíme nasucho, až potom zalejeme vodou. Vody by malo byť asi 2 cm nad ryžu. Varíme pomaly, za občasného miešania. Najlepšie, keď pred podávaním to rizoto ešte tak 1 hodiny postojí na platni (už vypnutej, ale ešte teplej).

Dobrú chuť!!!

You may also like...