Recepty pre vegošov

Recepty pre vegošov a hladošov, čo majú radšej zeleninu ako 100% mäsové obedy.

Čína

Na úvod naostríme nožik. Nakrájame si zeleninu, ktorú máme k dispozícii a rozdelíme na tri skupiny:

  • treba dusiť dlhšie: brokolica, šampiňóny, mrkva (tenké plátky urobíme napr. pomocou škrabky na zemiaky), zázvor, cesnak, klasická cibuľa, ananás z konzervy, bambusové klíčky, mungo klíčky…
  • treba dusiť krátko: cukyna, mrazená zelenina, šampiňóny z konzervy, hrozienka, arašidy…
  • nedusíme vôbec: rajčiny, zelená cibuľka, paprika, pór na fúziky…

Nachystáme si šťavu: v asi 2 dl vody rozmiešame polievkovú lyžicu majzény, sójovú omáčku a podľa chute: ústricovú omáčku, balsamikový ocot, med, ríbezlový lekvár, kečup… tak aby to v závere bolo poživateľné.

Na panvici (wok) rozpálime olej, vhodíme cesnak, zázvor a rýchlo zeleninu 1. a následne 2. skupiny, keď je dostatočne mäkká ale ešte chrumkavá (3-5 min), podlejeme omáčkou, ktorá okamžite začne hustnúť a slizovatieť. Keď omáčka vrie, pridáme zeleninu tretej skupiny a prehrejeme, už nevaríme, aby nezvädla. Najlepšie s ryžou, alebo predvarenými cestovinami.

Čínsky fast-food

Vhodné ak nám zostane z obeda / predchádzajúceho dňa ryža (ryzoto). Nakrájame si cibuľu, jarnú cibuľku, rajčiny, cesnak, zázvor (málo), papriku… podľa možnosti. Na panvicu dáme rozpáliť olej, vhodíme cesnak (zázvor), ryžu a miešame a zohrievame. Ak je už všetko zohriate, urobíme v strede jamku, do nej rozbijeme vajíčko, necháme mierne ztuhnúť bielok a potom zamiešame s ryžou (v podstate urobíme praženicu). Keď je to hotové, vmiešame rajčiny a jarnú cibuľku. Môžeme ochutiť sójovou alebo rybou omáčkou, ale nie je nutné. Prehrejeme a servírujeme.

Glazovaná brokolica

Do mierne osolenej vriacej vody dať na max. 5 min kúsky brokolice, preliať studenou vodou, nech to ostane zelené. Potom dáme na panvicu maslo, trochu cukru alebo medu, poriadne tam brokolicu obaliť a na záver podľa chuti osoliť a okoreniť.

Kalerábovo – syrové fašírky

Nastrúhate kaleráb a syr v pomere aký nájdete, čím viac kalerábu, bude to šťavnatejšie, pridáte vajíčka, strúhanku, soľ (čo vás ešte napadne), vyrobíte fašírky alebo malé placičky, obalíte v strúhanke a na dobrej panvici ani veľa oleja nepotrebujete. Určite lepšie ako vyprážaný syr 😉 V ponuke mame ešte alternatívu s karfiolom …

Lievance s jablkami

Pol litra mlieka, 250 g polohrubej muky, trošku cukru, nastrúhané jablká, 2 vajcia. Urobíš kvások z trošky mlieka, cukru, múky a kvasníc (alebo použiješ instantné kvasnice, tie nasypeš rovno do cesta), necháš vykysnúť zo 10 minút. V pol litri mlieka rozšľaháš 2 vajcia, pridáš múku, kvások, trošku cukru (2 polievkové lyžice), nastrúhané jablká (tiež asi 250 – 300g, 3 – 4 väčšie jablka). Necháš vykysnúť asi hodinu. No a potom robíš na panvici malé placky, spojíš lekvárom a posypeš škoricovým cukrom …

Omáčka na cestoviny

Urobíme Bešamel omáčku a do nej pridáme čo príde (brokolica, šampiňóny, šunka, špenát, pesto).

Originál recept na bešamel: dáš lyžicu masla, na ňu lyžicu múky, zľahka opražíš, zaleješ mliekom alebo sladkou šľahačkou, keď zovrie pridáš postrúhaný parmezán, nivu alebo bambino.

Rizoto

Na masle alebo oleji opražíme cibuľku. Potom pridáme mrazenú zeleninu (najlepšie kombinácia mrkva – hrášok – kukurica), premytú ryžu, trocha mletej červenej papriky. Premiešame, ryžu troška popražíme nasucho, až potom zalejeme vodou. Vody by malo byť asi 2 cm nad ryžu. Varíme pomaly, za občasného miešania. Najlepšie, keď pred podávaním to rizoto ešte tak 1 hodiny postojí na platni (už vypnutej, ale ešte teplej).

Ryžový nákyp

180g ryže uvaríme vo vode. Vody dáme asi 2 cm nad ryžu, keď je ryža polomäkká, pridáme 3-4 dcl mlieka a dovaríme ryžu na kašu. Medzitým v mise rozmiešame maslo (60 – 80g), cukor práškový (4 lyžice), 1 balíček vanilkového cukru, 3 žĺtky. Do tejto hmoty pridáme uvarenú ryžu a na záver ešte sneh z 3 bielkov. Vymastíme jenskú misu, môžeme aj vysypať strúhankou alebo hrubou múkou, a nalejeme do nej vymiešanú ryžu. Pečieme v rúre asi 40 minút, na 180 st. Je dobré, ak nákyp ešte postojí v chladnúcej rúre. Dobre sa uleží a lepšie sa krája.

Šampiňónový paprikáš

Robí sa ako normálny paprikáš, nadrobno pokrájaná cibuľa, olej, osmažíš, na to hodíš na plátky nakrájané šampiňóny, posolíš, posypeš mletou paprikou, trošku podleješ vodou a dušíš asi pol hodinu. Medzitým si rozšľaháš kyslú smotanu, prípadne aj s trochou mlieka. Môže sa zahustiť klasicky pridaním muky do smotany. K tomu cestoviny alebo halušky.

Špagety s lúpanými rajčinami

(pravý taliansky recept) Uvaríme špagety. Na panvicu trošku olivového oleja, pridáme paradajky (úplne stačí 1 na osobu, aj menej), teda najprv namočiť nakrojené do horúcej vody a obieliť a pokrájať na malé kúsky (alternatívne paradajky z konzervy), nechať zohriať, pridať trocha soli, bazalku, ak chcete môžete to vylepšiť cesnakom alebo olivami. do panvice pridať uvarené špagety, pomiešať, na tanier, posypať syrom a rýchlo papať. Mäsožravcom môžete k tomu pridať klobásu alebo slaninu. K tomu misu šalátu.

Špenátové halušky so syrovou omáčkou

Halušky

250g špenátového pretlaku, 100 ml mlieka, 1 vajce, 150g hladkej múky, 1 PL masla.

Omáčka

50 g taveného syra, 150 ml smotany na šľahanie, čierne korenie, soľ . Špenátový pretlak rozmrazíme a vytlačíme z neho prebytočnú šťavu. Pridáme mlieko, múku, vajce a soľ a vypracujeme hladké, stredne husté cesto. Halušky nasádzame do vriacej osolenej vody a varíme, kým nevyplávajú na povrch, scedíme a pridáme trochu masla. Maslo a syr rozpustíme, prilejeme šľahačkovú smotanu (môže sa pridať aj šunka).

Tvarohové guľky

250g tvarohu zmiešame s 1 vajcom a pridáme toľko detskej krupice, aby sa z hmoty dali tvarovať menšie guľky. Guľky hádžeme do vriacej vody a varíme asi 8 minút (kým vyplávajú na povrch). Guľky môžeme posypať cukrom, grankom, dať na ne lekvár. Kto má chuť, môže ich skúsiť aj na slano. Opražiť slaninku, prípadne navrch postrúhať syr.

Zemiaková kaša zapečená s vajíčkami a syrom

Zemiaky obielime, uvaríme, pridáme mlieko a rozmixujeme na kašu. Kašu dáme na pekáč alebo do jenskej misy, urobím do nej štyri jamky, rozklepneme do nich vajíčka, posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť do rúry. Zapekáme, kým bielka nestuhnú. Podávame s kyslou uhorkou, zeleninovým šalátom.

Žemlovka s tvarohom

Použijeme 1-2 dni staré žemle, rožky alebo vianočku. V mise si zmiešame mlieko, vajcia, práškový cukor. Pečivo nakrájame na plátky tak, aby sa nám dobre ukladali do nádoby, kde chceme žemlovku piecť (jenská misy, teflonový pekáč). Nádobu vymastíme a vysypeme hrubou múkou. Potom namáčame pečivo v mlieku s vajcami a cukrom, ukladáme jednu vrstvu pečiva, na to tvaroh (rozmiešaný s cukrom), na to jablká postrúhané (ak máme). Toto opakujeme, pokiaľ máme suroviny. Na vrch by mala ísť vrstva pečiva. Pečieme v rúre pri 180 st 3 – hodinu. Pred podávaním môžeme pocukrovať.

Ostali vám halušky?

Ak vám z obeda zvýšila halušky, môžete ich na ďalší deň urobiť na raňajky s vajíčkom ako praženicu. Prípadne miesto bryndze alebo syra môžete na ne dať bešamelovú omáčku s rokfortom.

Dobrú chuť!!!

You may also like...