Špaldové muffiny

Muffiny sú koláčiky, ktoré majú jednu obrovskú výhodu pre život s deťmi. Sú tak nejak dobre nadávkované na jednu porciu jedla, dobre sa balia, dobre prenášajú na výletoch, oslavách narodenín a z magického dôvodu asociujú v deťoch niečo pozitívne, prečo ich radi jedia.

Dlho som hľadala ten správny recept, nakoniec ale život priniesol nasledovnú tvorivú šálkovú mutáciu, na motívy – čo dom dal.

Veľmi univerzálny recept na muffiny, ktorý môžete adaptovať podľa sezónnych ingrediencií:

  • 2 šálky celozrnnej špaldovej múky hladkej (alebo špaldoej – nie celozrnnej)
  • 1 šálka hnedý cukor – trstinový
  • 1 šálka minerálky/mlieka/acidka/mascaprone/šľahačky (pod heslom – čo dom dal:)
  • 1 šálka oleja (prípadne objem rozdeliť na 1/2 olej, 1/2 šálky vody)
  • 3 celé vajcia
  • 1 prášok do pečiva (ideálne s vínnym octom)
  • 1 šálka sezónnej špeciality (na kocky pokrájané jablká, čučoriedky, kúsky jahôd, čerešní, marhúľ, kúsky čokolády, sušené brusnice, hrozienka, orechy, semiačka…)

Postup:

  1. v prvej nádobe zmiešame suché ingrediencie= múka, kypriaci prášok
  2. v druhej nádobe zmiešame mokré ingrediencie = olej; voda/mlieko/tvaroh/mascarpone/ šľahačka; vajíčka, cukor a vymiešame do penista
  3. za stáleho miešania do mokrej zmesky prisypeme suché ingrediencie a naďalej premiešavame s mixérom
  4. keď sa cesto dostatočne spojí, dosypeme „sezónne dochucovadlo“. Ak je to kakao/karob čokoláda, oriešky spokojne premiešame mixérom. Pri ovocných ingredienciách len zľahka vmiešame do hmoty kúsky ovocia.
  5. napĺňame formy na muffiny
  6. pečieme na 180°C cca 20 – 30 minút, treba priebežne skontrolovať (pečenie závisí od veľkosti foriem a reálnej teploty rúry)

You may also like...