Vanilkové rožky

Vanilkové rožky patria k Vianociam rovnako ako vianočný stromček. U nás ich počet „nevyhnutný“ na upečenie rastie rok od roka a stále nie je dosť.

Vanilkové rožky cesto:

  • 21 dkg maslo
  • 30 dkg hladká múka
  • 10 dkg mleté orechy
  • 3 dkg práškový cukor
  • 2 žĺtky
  • Vanilkový cukor a práškový cukor na obaľovanie

Vanilkové rožky postup:

  1. Na cesto si spracujeme všetky suroviny naraz – múku, pomleté orechy, cukor a žĺtka musíme miesiť hneď s maslom (najlepšie zmäknuté na izbovú teplotu a pokrájané na malé kocky), cesto necháme odstáť aspoň na dve hodiny v chladničke, aby sa dalo tvarovať, musí byť stuhnuté. Ak idete vymeniť trstinový cukor za práškový, treba si trstinový cukor vopred pomlieť na mlynčeku na prášok.
  2. Z cesta vytvarrujeme malé rohlíčky.
  3. Pečieme na 160C cca 10 minút (treba skontrolovať na vašu rúru, okraje by mali ísť do zlatova).
  4. Rožteky ešte teplé z plechu po jednom obaľujeme v práškovom cukre zmiešaným s vanilkovým cukrom – pozor krehké (kazové kúsky necháme pojesť pomocníkom)

You may also like...