Recepty

Tento jedálny lístok je určený najmä pre zúfalé ženy, ktoré majú pocit, že varia dookola tie isté štyri jedlá, nemajú inšpiráciu a hlavne nemajú čas dve hodiny denne strávi v kuchyni.

Alternatíva klasickej cesnakovej polievky

Na troche masla opražiť celé strúčiky cesnaku (pokojne celú hlavičku, aj viac), keď sa trošku zafarbí, pridať nadrobno nakrájanú cibuľu. Po chvíli zaliať vodou, pridať 4 – 5 zemiakov, solčanku, rascu a trošku soli. Keď sa to všetko rozvarí, pomixovať ponorným mixérom a pridať smotanu a trochu muškátového orecha. Môžete podáva s opraženými chlebíčkami.

Bábovka

4 vajíčka
20 dg kryštálového cukru
20 dg polohrubej múky
1 dl oleja
1 dl vody
1 prášok do pečiva
1 vanilkový cukor
podľa potreby mleté orechy, kakao, silné preso

Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka. Do žĺtok nalejeme olej, vodu, vsypeme cukor a vanilkový cukor. Vymiešame a potupne prisypeme múku, vymiešame do hladkej peny. Bielka vymiešame samostatne a potom zľahka vmiešame do cesta. Pečieme na 2OO C.

Baklažánová krémová polievka

Do vriacej vody (asi 6 dl) hodiť jeden hríbový bujón, nakrájaný menší baklažán, nechať asi 5 min. vari, rozmixovať ponorným mixérom, pridať smotanu s lyžicou hladkej múky. Podľa chuti dosoliť, ale keď je tam ten bujón ani netreba.

Cesnaková polievka

Vodu z uvarených, ošúpaných zemiakov (niekdy nie, ak varíme zemiaky v šupke;-) nevylejeme ale zlejeme do hrnca. Zopár zemiakov nakrájame na malé kocky, pridáme 3-4 popučené strúčiky cesnaku (keď varíme pre dospelých môžme dať bujón alebo sušenú zeleninu) a necháme povari. Po dovarení pridáme posekanú petržlenovú vňať a maslo.

Alternatíva: Miesto petržlenovej vňaťte rozmiešame lyžičku polohrubej múky v kyslej smotane (jogurte, mlieku), vlejeme do polievky a sústavne miešame až do zovretia (aby sa nezrazila). Môžeme podáva vo vydlabanom bosniaku.

Cesnaková pomazánka

Jeden cottage cheese + bambino, rozmieša, pridať roztlačený cesnak a trochu soli.

Alternatíva: miesto cesnaku dáme posekanú pažítku.

Cestovinový šalát so šampiňónmi

Uvaríme cestoviny al dente, pridáme šampiňóny z konzervy alebo podusené. Zľahka vmiešame kyslú smotanu zmiešanú so soľou, korením štyroch farieb, necháme odstờ v ľadnicčke.

Alternatíva: kyslú smotanu môžeme čiastočne zmieša s majonézou, šalát môžeme obohatiť kukuricou z konzervy alebo postrúhaným tvrdým syrom.

Čína

Na úvod naostríme nožik. Kuracie prsia (morčacie prsia, bravčové stehno) nakrájame na tenké pásiky (do 2 mm) priečne k štruktúre svalu. Nakrájame si zeleninu, ktorú máme k dispozícii a rozdelíme na tri skupiny:

  • treba dusiť dlhšie: brokolica, šampiňóny, mrkva (tenké plátky urobíme napr. pomocou škrabky na zemiaky), zázvor, cesnak, klasická cibuľa, ananás z konzervy, bambusové klíčky, mungo klíčky…
  • treba dusiť krátko: cukyna, mrazená zelenina, šampiňóny z konzervy, hrozienka, arašidy…
  • nedusíme vôbec: rajčiny, zelená cibuľka, paprika, pór na fúziky…

Nachystáme si šťavu: v asi 2 dl vody rozmiešame polievkovú lyžicu majzény, sójovú omáčku a podľa chute: ústricovú omáčku, balsamikový ocot, med, ríbezlový lekvár, kečup… tak aby to v závere bolo poživateľné.

Na panvici (wok) rozpálime olej, hodíme mäso na cca. 5 minút, miešame a čakáme, kým sa zatiahne a mierne ozlatovie, vhodíme cesnak, zázvor a postupne zeleninu 1. a 2. skupiny, keď je dostatočne mäkká ale ešte chrumkavá (3-5 min), podlejeme omáčkou, ktorá okamžite začne hustnú a slizovatie. keď omáčka vrie, pridáme zeleninu tretej skupiny a prehrejeme, už nevaríme, aby nezvädla. Najlepšie s ryžou alebo predvarenými cestovinami. Mäso nie je nevyhnutné.

Čínsky fast-food

Vhodné ak nám zostane z obeda / predchádzajúceho dňa ryža (rizoto, ryža s mäsom). Nakrájame si cibuľu, jarnú cibuľku, rajčiny, cesnak, zázvor (málo), papriku… podľa možnosti. Na panvicu dáme rozpáli olej, vhodíme cesnak (zázvor), dáme mäso (ak máme, ak nie môžeme pokrája šunku alebo nič), ryžu a miešame a zohrievame. Ak je už všetko zohriate, urobíme v strede jamku, do nej rozbijeme vajíčko, necháme mierne ztuhnúť bielok a potom rozmiešame do ryže (v podstate praženicu). keď je to hotové, vmiešame rajčiny a jarnú cibuľku. Môžeme ochutiť sójovou alebo rybou omáčkou, ale nie je nutné. Prehrejeme a servírujeme.

Glazovaná brokolica

Do mierne osolenej vriacej vody dať na max. 5 min kúsky brokolice, preliať studenou vodou, nech to ostane zelené. Potom dáme na panvicu maslo, trochu cukru alebo medu, poriadne tam brokolicu obali a na záver podľa chuti osoliť a okoreniť.

Guľky z mletého mäsa s kyslou kapustou

300 – 500 g mletého bravčového mäsa (podľa toho, pre koľko ľudí to má by, pre dvoch – troch stačí aj tých 300g), pridáme vajce, 2-3 nakrájané rožky, soľ, korenie podľa chuti, môžete aj posekanú petržlenovú vňať alebo pažítku, červenú papriku, a toľko strúhanky, aby sa z hmoty dali sformova guľky. Do jenskej misy na spodok dáte kyslú kapustu (alebo lečo, alebo cuketu s paradajkami), do toho pohádžete guľky a dáte piecť do rúry (asi na 3 hodinu, pre 180 st.) Počas pečenia guľky otáčajte a polievajte šťavou. K tomu uvarené zemiačky alebo chlebík.

Hot-dogy z lístkového cesta

Rýchla finta pre neohlásených hostí. Lístkové cesto rozmrazíme a rozvalkáme na obdĺžnik. Párky pokrájame na asi 3 cm dlhé kúsky a zabalíme do lístkového cesta. Poukladáme na papier na pečenie a pečieme na 200 stupňov do zlatista. Podávame horúce s kečupom a horčicou. Najlepšie je využiť cesto, ktoré nám zostane medzi kolieskami pri vykrajovaní lekvárových taštičiek.

Hrstková polievka

Ako názov napovedá, táto polievka je vždy originálna, prekvapivá a farebne lahodiaca oku. Pozrieme sa do chladničky, špajze a mrazáku a pridáme hrsť toho i onoho. Povaríme, osolíme, opepríme, na záver môžeme pridať nasekanú petržlenovú vňať a maslo. Ak by náhodou zostalo do zajtra, môžeme inovovať kyslou smotanou (rozmiešame lyžičku polohrubej múky v kyslej smotane (jogurte, mlieku), vlejeme do polievky a sústavne miešame až do zovretia aby sa nezrazila).

Obľúbené hrste: mrazené zeleninové zmesi, šošovica, červená šošovica(lúpaná), fazuľa, cícer (teba namočiť deň vopred), pohánka, ovsenné vločky, ryža, mrvenička, slíže a iné cestoviny, čerstva zelenina podla ponuky.

Hustá zimná polievka

3-4 lyžice ovsených vločiek, 1 lyžicu hladkej múky opražíme na oleji ako zápražku, zalejeme vodou, osolíme, pridáme na hrubo nastrúhanú zeleninu (2 mrkvy, kúsok petržlenu, kúsok zeleru), povaríme. Na masle opražíme 3 strúčiky cesnaku, prihodíme sladkú papriku a vlejeme do polievky a krátko povaríme. Podávame s chlebom.

Kalerábovo – syrové fašírky

Nastrúhate kaleráb a syr v pomere aký nájdete, čím viac kalerábu, bude to šťavnatejšie, pridáte vajíčka, strúhanku, soľ (čo vás ešte napadne), vyrobíte fašírky alebo malé placičky, obalíte v strúhanke a na dobrej panvici ani veľa oleja nepotrebujete. určite lepšie ako vyprážaný syr 😉 V ponuke mame ešte alternatívu s karfiolom …

Koláč darebnej gazdinky

2 šálky polohrubej múky
2 šálky krupicového cukru
1 kypriaci prášok
1 šálka oleja
1 šálka nemletého maku
2 celé vajíčka

Všetko spolu zamiešame, vylejeme na dobre vymastený a múkou vysypaný plech a dáme piecť do dobre vyhriatej rúry. Po upečení ešte teplé potrieme džemom.

Kukuricovo – syrový šalát

Rozmiešame konzervu kukurice s postrúhaným syrom typu eidam (nie príliš výrazná chuť), dodáme kyslú smotanu (pôvodne majonéza, ale smotana stačí) dosolíme, a dochutíme čiernym mletým korením.

Kura s citrónom na mede

Najlepšie na to sú kuracie prsia s kožou. Gril nastavíme na najvyššiu teplotu, vymastiť pekáč, do toho prsia kožou dole, soľ, korenie a 5 min. opekať. Potom mäso otočiť, na každé plátok citrónu, posypať tymiánom, osoliť, okoreniť a pokvapkať medom. Potom vytlačiť šťavu zo zvyšku citrónu a zaliať 2 lyžicami vody rozmiešanými s lyžicou škrobu. Pekáč pod gril a ešte tomu dať asi 10 min.

Lievance s jablkami

Pol litra mlieka, 250 g polohrubej muky, trošku cukru, nastrúhané jablká, 2 vajcia. Urobíš kvások z trošky mlieka, cukru, múky a kvasníc (alebo použiješ instantné kvasnice, tie nasypeš rovno do cesta), necháš vykysnú zo 10 minút. V pol litri mlieka rozšľaháš 2 vajcia, pridáš múku, kvások, trošku cukru (2 polievkové lyžice), nastrúhané jablká (tiež asi 250 – 300g, 3 – 4 väčšie jablka). Necháš vykysnú asi hodinu. No a potom robíš na panvici malé placky, spojíš lekvárom a posypeš škoricovým cukrom …

Lekvárové taštičky z lístkového cesta

Rýchla finta pre neohlásených hostí. Lístkové cesto rozmrazíme a rozvalkáme na obdĺžnik. Pohárom vykrajujeme kolieska cesta, ktoré po okrajoch potrieme vodou, do stredu dáme kúsok lekváru a zlepíme na formičke, alebo zavrieme ručne. Pokladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri 200 stupňoch do zlatista. Zbytky cesta môžeme znova rozvalkať alebo využi na výrobu hot-dogov, alebo slimáčikov

Nivová pomazánka

Maslo a tavený syr rozšlaháme, pridáme postrúhanú nivu, trocha horčice, trocha cesnaku, rozmiešame. Môžeme podáva so soletkami alebo tortilami.

Omáčka na cestoviny

Urobíme Bešamel omáčku a do nej pridáme čo príde (brokolica, šampiňóny, šunka, špenát, pesto).

Originál recept na bešamel: dáš lyžicu masla, na ňu lyžicu múky, zľahka opražíš, zaleješ mliekom alebo sladkou šľahačkou, keď zovrie pridáš postrúhaný parmezán, nivu alebo bambino.

Paradajková mňam polievka

Konzervované paradajky, lúpané krájané, možno stačí kvalitnejší pretlak, no keď sú tam kúsky, je to lepšie. Paradajky do hrnca, keď sa prehrejú, pridať trochu vody (pozor, aby to nebolo moc riedke), pridať trochu soli, korenia, cesnaku (ja pohodlne sušený) a bazalku a hotovo. Navrch môžete príp. postrúha trocha syru alebo lyžičku smotany, vôbec nemusí by.

Paradajková polievka gurmánsko – záhradnej fanatičky

V malom hrnci dáme vrie deci vody s cibuľou, celé nové korenie, čierne korenie, bobkový list a prípadne klinček. Prebytočné paradajky pokrájame na kúsky, dáme do hrnca s trochou vriacej čistej vody (čím menej, tým lepšie rajčiny postupne pustia šťavu), necháme prejsť varom. Zmes prepasírujeme cez lis (na sítku je to šialenstvo), vlejeme do korenej zmesi a necháme prevrie. Nadzásobu zamrazíme. K polievke môžeme postrúha parmazán, vyšlahať šľahačku a pri akútnom záchvate usilovnosti upiecť pizza štangle.

Perník

40 dkg hladkej múky
1 čaj. lyžička mletej škorice
30 dkg práškového cukru
1 1/2 dcl oleja
2 celé vajcia
4 dcl vlažného mlieka
3 pol. lyžice džemu (lepšie keď je riedky)
1 prášok do perníka
2 pol. lyžice kakaa
1 čaj. lyžička sódy bikarbóny (nemusí by)
hrozienka – za hrsť
posekané orechy – za hrsť

Všetko dáme do misy a zamiešame na redšie cesto. Vylejeme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech. Pečie sa v dobre vyhriatej rúre asi 25 minút (200 stupňov). Po upečení necháme 5 -10 minút vychladnú, potrieme nejakým ostrejším džemom (černicový, ríbezľový, malinový) a posypeme strúhanou čokoládou alebo ozdobnou ryžou.

Piškóta

1 vajíčko
1 PL kryštálového cukru
1 PL hladkej múky
podľa potreby mleté orechy, kakao, silné preso

Úmerne veľkosti plechu a veľkosti vajec (niekde medzi 6-10) rozdelíme vajíčka na bielka a žĺtka. Cukor rozdelíme napoly medzi bielka a žĺtka. Vyšlaháme najprv žĺtka (sem môžeme pridať silné presso) a potom bielka. Žĺtka opatrne vmiešame do bielok a na záver vmiešame zľahka múku (v prípade príchute múku zmiešame s kakaom alebo orechami). Pečieme na 180 C podla hrúbky 10 až 20 min. Ak budeme robiť roládu, cesto ihneď po vybratí z rúry zarolujeme do vlhkej úterky a necháme vychladnú.

Pomazánka z vareného mäsa

Mäso dáme do mixéra, pridáme maslo, syr, cibuľku, trochu kečupu alebo horčice, prípadne jedno na tvrdo uvarené vajce, posolíme podľa potreby, rozmixujeme. Môžeme natiera na hrianky alebo čo máme práve po ruke.

Rizoto

Na masle alebo oleji opražíme cibuľku, ak máme mäso, pridáme mäso (môže by uvarené z polievky, zbytok z pečeného kuraa alebo jedny menšie kuracie prsia), podusíme prikryté. Potom pridáme mrazenú zeleninu (najlepšie kombinácia mrkva – hrášok – kukurica), premytú ryžu, trocha mletej červenej papriky. Premiešame, ryžu troška popražíme nasucho, až potom zalejeme vodou. Vody by malo by asi 2 cm nad ryžu. Varíme pomaly, za občasného miešania. Najlepšie, keď pred podávaním to rizoto ešte tak 1 hodiny postojí na platni (už vypnutej, ale ešte teplej).

Ryžový nákyp

180g ryže uvaríme vo vode. Vody dáme asi 2 cm nad ryžu, keď je ryža polomäkká, pridáme 3-4 dcl mlieka a dovaríme ryžu na kašu. Medzitým v mise rozmiešame maslo (60 – 80g), cukor práškový (4 lyžice), 1 balíček vanilkového cukru, 3 žĺtky. Do tejto hmoty pridáme uvarenú ryžu a na záver ešte sneh z 3 bielkov. Vymastíme jenskú misu, môžeme aj vysypať strúhankou alebo hrubou múkou, a nalejeme do nej vymiešanú ryžu. Pečieme v rúre asi 40 minút, na 180 st. Je dobré, ak nákyp ešte postojí v chladnúcej rúre. Dobre sa uleží a lepšie sa krája.

Sardinková pomazánka

Rozmiešame trocha masla a trocha taveného syra, pridáme sardinky, pokrájané kyslé uhorky a cibuľku, dosolíme, zamiešame (už nie mixérom ale ručne).

Slimáčiky z lístkového cesta

Rýchla finta pre neohlásených hostí. Lístkové cesto rozmrazíme a rozvalkáme na obdĺžnik. Naň poukladáme plnku a zrolujeme na roládu. Krájame na asi 1 cm hrubé koliečka, ktoré pokladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri 200 stupňoch do zlatista.

Overené kombinácie na plnku: šunka a tvrdý syr; niva; špenát podusený s cesnakom a syr; plesnivec; tvaroh s hrozienkami, citrónovou šťavou a vajíčkom.

Šalát z krabích tyčiniek

Krabie tyčinky nakrája na kúsky, pridať postrúhané jablko, asi 20 dkg strúhaného eidamu a jeden biely jogurt (kto je moc štíhly, môže aj majonézu 😉 a najlepšie je keď postojí cez noc v chladničke.

Šampiňónový paprikáš

Robí sa ako normálny paprikáš, nadrobno pokrájaná cibuľa, olej, osmažíš, na to hodíš na plátky nakrájané šampiňóny, posolíš, posypeš mletou paprikou, trošku podleješ vodou a dušíš asi pol hodinu. Medzitým si rozšľaháš kyslú smotanu, prípadne aj s trochou mlieka. Môže sa zahustiť klasicky pridaním muky do smotany. K tomu cestoviny alebo halušky.

Špagety s lúpanými rajčinami

(pravý taliansky recept) Uvaríme špagety. Na panvicu trošku olivového oleja, pridáme paradajky (úplne stačí 1 na osobu, aj menej), teda najprv namočiť nakrojené do horúcej vody a obieli a pokrája na malé kúsky (alternatívne paradajky z konzervy), nechať zohriať, pridať trocha soli, bazalku, ak chcete môžete to vylepšiť cesnakom alebo olivami. do panvice pridať uvarené špagety, pomieša, na tanier, posypať syrom a rýchlo papa. Mäsožravcom môžete k tomu pridať klobásu alebo slaninu. K tomu misu šalátu.

Špenátové halušky so syrovou omáčkou

Halušky

250g špenátového pretlaku, 100 ml mlieka, 1 vajce, 150g hladkej múky, 1 PL masla.

Omáčka

50 g taveného syra, 150 ml smotany na šľahanie, čierne korenie, soľ . Špenátový pretlak rozmrazíme a vytlačíme z neho prebytočnú šavu. Pridáme mlieko, múku, vajce a soľ a vypracujeme hladké, stredne husté cesto. Halušky nasádzame do vriacej osolenej vody a varíme, kým nevyplávajú na povrch, scedíme a pridáme trochu masla. Maslo a syr rozpustíme, prilejeme šľahačkovú smotanu (môže sa pridať aj šunka).

Tuniakový šalát

Tuniak vo vlastnej šťave, nakrájané rajčiny na malé kocky, majonéza.

Tvarohové guľky

250g tvarohu zmiešame s 1 vajcom a pridáme toľko detskej krupice, aby sa z hmoty dali tvarovať menšie guľky. Guľky hádžeme do vriacej vody a varíme asi 8 minút (kým vyplávajú na povrch). Guľky môžeme posypať cukrom, grankom, dať na ne lekvár. Kto má chuť, môže ich skúsi aj na slano. Opražiť slaninku, prípadne navrch postrúha syr.

Vývar (hovädzí, slepačí, z kostí)

U nás doma sa to robí takto – do najväčšieho hrnca dám studenú vodu, do nej polku sliepky, alebo bravčové kosti, alebo hovädzie kosti – podľa toho, čo idem robiť. Vývar zo samotných kostí je veľmi mastný, preto je lepšie, keď je tam aj trochu mäsa. Napríklad môžete prihodi dve kuracie krídla, alebo – ako vraví naša teta – skombinovať tri druhy mäsa a kostí. Je jedno akých. Kým začne mäso vo vode vrie, nachystám si zeleninu – mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb, cibuľu strúčik cesnaku, paradajku, kúsok zelenej papriky, zemiak, kapustný list, vňať z petržlenu alebo zeleru. Nie vždy tam dám všetku zeleninu. Závisí to od toho, čo mám v chladničke, a čo som zabudla kúpi ? keď mäso zovrie, pozberám penu, pridám zeleninu a čierne celé korenie. Polievku by ste mali vari na najmenšom plameni a trochu odokrytú. Mala by len tak jemne bublať. Takto sa varí dve – tri hodiny (podľa toho kedy sme ju postavili a koľko máme času). Pre dovarením ju osolím, prípadne dochutím solčankou alebo morskou soľou. keď polievka vychladne, scedím ju a to čo sme na obed nezjedli, rozdelím do menších misiek do mrazničky. Vývar je skvelé ma po ruke, môžete do neho hodiť vrecko mrazenej zeleniny, pridať ovsené vločky a máte skvelú rýchlu polievku. Z mäsa z polievky, ktoré sa tam varilo a ktoré oberieme z kostí, môžeme na druhý deň urobiť rizoto alebo mäsovú pomazánku.

Zemiaková kaša zapečená s vajíčkami a syrom

Zemiaky obielime, uvaríme, pridáme mlieko a rozmixujeme na kašu. Kašu dáme na pekáč alebo do jenskej misy, urobím do nej štyri jamky, rozklepneme do nich vajíčka, posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť do rúry. Zapekáme, kým bielka nestuhnú. Podávame s kyslou uhorkou, zeleninovým šalátom.

Žemlovka s tvarohom

Použijeme 1-2 dni staré žemle, rožky alebo vianočku. V mise si zmiešame mlieko, vajcia, práškový cukor. Pečivo nakrájame na plátky tak, aby sa nám dobre ukladali do nádoby, kde chceme žemlovku piecť (jenská misy, teflonový pekáč). Nádobu vymastíme a vysypeme hrubou múkou. Potom namáčame pečivo v mlieku s vajcami a cukrom, ukladáme jednu vrstvu pečiva, na to tvaroh (rozmiešaný s cukrom), na to jablká postrúhané (ak máme). Toto opakujeme, pokiaľ máme suroviny. Na vrch by mala ísť vrstva pečiva. Pečieme v rúre pri 180 st 3 – hodinu. Pred podávaním môžeme pocukrovať.

Ostali vám halušky?

Ak vám z obeda zvýšila halušky, môžete ich na ďalší deň urobiť na raňajky s vajíčkom ako praženicu. Prípadne miesto bryndze alebo syra môžete na ne dať bešamelovú omáčku s rokfortom.

Dobrú chuť!!!

Mária Kopčíková

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho medzi priateľmi

Podobné články

Recepty pre vegošov a hladošov, čo majú radšej zeleninu ako 100% mäsové obedy.

...

Recepty na pestré hlavné jedlá, s mäsovým základom.

...

Tento jedálny lístok je určený najmä pre zúfalé ženy, ktoré majú pocit, že varia dookola tie isté štyri jedlá, nemajú...