Jablká nie sú práve najčastejšie používané ovocie na lekvár, ale môže byť vhodný pre deti, ktoré nemôžu väčšinu „lekvárových ovocí“ z dôvodu alergie. Tento recept je vhodný aj pre histamínovú intoleranciu (HIT), ak je v recepte niečo, čo nemôžete, treba to len vylúčiť.
Čo budete potrebovať?
- jablká
- dva kúsky celej škorice
- cca 20 klinčekov
- jeden vanilkový struk
- 1-2 granátové jablká
- práškový C-vitamín (predávajú napr. v DM)
- 1/2 – 1 kg hnedého trstinového cukru
- patrolu ochotných pomocníkov
Postup
1) naženiete do práce dobrovoľníkov, najlepšie rozdelených do dvoch družstiev – nožíkovci a škrabkovci.
2) Škrabkovci dávajú dole šupku, nožíkovci jadrovník a finálne dočisťujú. Očistené štvrtinky sa krájajú na menšie kúsky, ktoré priebežne začíname dusiť vo veľkom hrnci (u nás 7 litrový), na začiatok pridávam asi 1 dl vody. Jablká sa priebežne dusia a redukujú. Preto nie je uvedené presné množstvo, pretože závisí od kvality a poškodenia jabĺčok. Aby to moc nezhnedlo, môžeme pridať 1/2 čajovej lyžičky práškového C-vitamínu. Ak máme, môžeme prihodiť rebarboru zmrazenú na tento účel v sezóne, cca 1kg (nie je nutné)
3) Keď sa časť jabĺk podusí do štádia pyré, začíname pridávať koreniny: na uvedené budúce množstvo 7 litrov dáme dve veľké škorice, 20 klinčekov (ideálne dať vyvariť v malom sitku na čaj), jeden až dva rozrezané vanilkové lusky. Varíme priebežne s jabĺčkami a vyberieme až pred plnením do fľašiek.
4) Keď máme dočistené jablká a sú už v podstate rozvarené, pridáme granátové jabĺčka. Čiastočne vylúpeme jadierka a necháme ich priamo v lekvári (ideálne jedno celé) a druhé jabĺčko len rozrežeme na polovičku a vyžmýkame podobne ako citrón do lekváru (teda len šťavu z jablka).
5) Prejdeme varom. Na záver už len pridáme cukor, ak nám nevadí. Ja osobne nejaký cukor v lekvári znesiem, aj kvôli konzervácii. Na spomínaných 7 litrov rozvarených jabĺk išlo 1 kilo hnedého trstinového cukru a ešte asi 4 čajové lyžičky C-vitamínu, aby výsledok bol aj kyslý. Ale to už podľa chuti. Asi by sa to dalo a bez cukru, ale to by sa mohol kaziť a bola by to asi skôr výživa ako lekvár. Pozor, tento lekvár je konzistenciou podobnejší výžive, pretože sa klasicky nezahusťuje odparovaním, ale ani pridanými konzervačnými zmesami.
6) Fľaštičky poctivo vymyjeme, vrchnáky ideálne aj vyvaríme, horúci – vriaci lekvár nalejeme rýchlo do fľašky, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.