Kaiserschmar je klasika toť zo susedného Rakúsa. Jedlo, ktoré sa mne spája s lyžovačkou, nekonečnými svahmi, svišťaním snehu a trochou zaslúženého sladkého „luxusu“ pre deti. Keď som sa konečne dostala k receptu, zistila som, že to zďaleka nie je ani pracné, ani luxusné a v podstate ani sladké až tak nemusí byť:) Takže na nedeľné raňajky ako stvorené:) Dobrú chuť.
Suroviny
- 3 vajcia
- 2 PL hnedého cukru
- štipka soli
- 150 ml mlieka
- 180 g hrubej múky
- 1-2 PL opláchnutých sušených hrozienok / ak nemáte, môžete použiť mrazené čučoriedky
- maslo na smaženie
- práškový cukor na poprášenie
Postup
- Oddelíme žĺtky a bielka. Do žĺtok pridáme cukor a za neustáleho šľahania pridáme mlieko a múku. Jemne vyšľaháme do penista.
- Samostatne vyšľaháme bielka so štipkou soli. Bielkovú penu opatrne zľahka vmiešame do žĺtkovej hmoty.
- Na najväčšej, hlbokej a hrubej panvici si roztopíme maslo (asi 1 PL), nalejeme celú hmotu naraz na panvicu a pridáme hrozienka alebo čučoriedky.
- Opatrne opekáme na trochu stíšenej platni (ja dávam č. 5 zo 6 možných). Kontrolujeme opatrne zdvihnutím okraja, či sa trhanec v strede už nepripeká.
- Keď je spodná strana do zlatova až zľahka hnedá, začína akcia otáčenie. Nech vás nemýli, že z vrchu je trhanec ešte stále tekutý.
- Celú hmotu trhanca rozkrojíme na 1/4. Po 1/4 otočíme.
- Keď je cesto upečené zo spodu, uchopíme dve drevené varešky/obracačky
- Podávame poprášené s práškovým cukrom a jablkovou/slivkovou omáčkou.