Kamarátka sa posťažovala, že chcela deťom urobiť parené buchty a príliš to nevyšlo, dostala recept, v ktorom bolo veľa oleja. Tak som to skúsila spísať, ako parené buchty robím ja.
Na parených buchtách je najhoršie čakanie na uparenie a keď ich robíte pre veľa osôb, tak ešte ľahké prihriatie teste pre podávaním – najlepšie opäť nad parou…
Čo potrebujete
- Veľkú misu – pracujeme s 500 – 1000g múky.
- Hnetacie metly alebo kuchynský robot alebo šikovné ruky (vlastním prvú a tretiu možnosť).
- Dobrú stierku.
- Nejakú pracovnú plochu – poctivý drevený vál alebo nejakú inú alternatívu na vaľkanie a krájanie cesta.
Čo potrebujete na cesto
Cesto zväčša robím takto (miery plus mínus …):
- 1kg polohrubej múky
- 2 vajcia
- 2 lyžičky kryštálového cukru
- 500 ml teplého mlieka
- 30g masla
- 1 kocka droždia
- štipka soli
Droždie rozmiešam v 3dl teplého mlieka a pridám cukor a trochu múky. Dobre premiešam a nechám na teplom mieste „vybehnúť“. Potom tento kvások prilejem do misy, kam som už predtým dala všetky ostatné suroviny.
Dám na teplé miesto vykysnúť, asi na 45 – 50 minút. Keď cesto vymiesim, je trochu lepivejšie, než na pečené buchty.
Ako krájať, plniť a baliť parené buchty
Vyvaľkať, nakrájať a naplniť
- Vyvaľkať na pomúčenej doske, asi na 5mm hrúbku,
- Pokrájať na cca štvorce a každý zľahka ponaťahovať.
- Na každý štvorec za lyžičku lekváru alebo nutely alebo čokolády (1,5 kocky do menšej buchty)
Zabaliť
- Cesto zo spodu buchty poriadne postláčame k sebe – do „batôžka“, aby plnka nevytiekla.
- Naplnené buchty si poukladám na ľanovú utierku a nechám ešte cca 45 minút „podkysnúť“.
Upariť
- Keďže takéto pochúťky robievam v počte pre asi 10 osôb, parím v 14l hrnci, aby sa mi ich na jedno parenie zmestilo čo najviac.
- Na spodok hrnca dám trochu vody a položím sitko na parenie tak, aby voda bola tesne pod ním.
- Sitko potriem olejom a poukladám buchty, nie tesne k sebe. Každú buchtu vopred zospodu veľmi ľahulinko potriem olejom – budú sa ľahšie vyberať von, neprilepia sa.
- Prikryjem a bez zdvíhania pokrievky parím 13 – 14 minút, podľa veľkosti buchiet.
Pred parením. Po uparení.
Dobrú chuť!
Parené buchty pri podávaní posypte podľa svojej chuti – makom, kakaom, orechmi, tvarohom, strúhankou … My sme použili kakaovú posýpku (kakao, granko, cukor) a tvarohovú (tvaroh, vanilkový cukor, trochu práškového). Tvarohovú sme ešte preliali popučenými jahodami. Navrch nezabudnite pridať ešte rozpustené maslo. Tuky a cukry nerátajte – toto jedlo je dobré, nemusí byť aj zdravé …