Gaštanové pyré je u nás top sladkosť. Dlho sme z neho robili hlavne gaštanovú tortu, ale v konečnom dôsledku, to cesto je tam tak nejako navyše:). A tak vznikol tento recept – čistá esencia gaštanov.
Gaštanové guľky – suroviny:
- 500 g gaštanového pyré
- 250 g mascarpone
- 100 g pomletých piškót
- 100 g orechov (nemusí byť)
- 3 PL bieleho/kvalitného hnedého rumu (nemusí byť)
- mleté/sekané orechy na obalenie
Gaštanové guľky – postup:
- Gaštanové pyré necháme rozmraziť. Keď je zmäknuté, zamiešame ho v mise s ostatnými ingredienciami, aby sa dobre premiešali.
- 100 g piškót pomelieme v elektrickom mixéri na prach a prisypeme do zmesi.
- Ak chceme mierne pikantné guľky, môžeme doliať 2-3 PL lyžice kvalitného rumu.
- Všetko poriadne rozmiešame na kompaktnú hmotu.
- Ak máme čas, necháme na 2-3 hodiny stuhnúť v chladničke, ak nemáme, nevadí, len sa to bude trocha lepiť na ruky (ideálne sú chirurgické rukavice:)
- Nachystáme si misku s orechmi na obaľovanie.
- Tvarujeme guľky a ihneď obaľujeme v orechoch. Ukladáme do košíčkov. Necháme stuhnúť v chladničke a tam ich aj uchovávame, kým sa nezjedia, čo nezvykne trvať dlho:).
- Z receptu vyjde asi 40 guliek (podľa veľkosti).
Najlepšie sú v kombinácii s čokoládovými truffles:)