Muffiny sú koláčiky, ktoré majú jednu obrovskú výhodu pre život s deťmi. Sú tak nejak dobre nadávkované na jednu porciu jedla, dobre sa balia, dobre prenášajú na výletoch, oslavách narodenín a z magického dôvodu asociujú v deťoch niečo pozitívne, prečo ich radi jedia.
Dlho som hľadala ten správny recept, nakoniec ale život priniesol nasledovnú tvorivú šálkovú mutáciu, na motívy – čo dom dal.
Veľmi univerzálny recept na muffiny, ktorý môžete adaptovať podľa sezónnych ingrediencií:
- 2 šálky celozrnnej špaldovej múky hladkej (alebo špaldoej – nie celozrnnej)
- 1 šálka hnedý cukor – trstinový
- 1 šálka minerálky/mlieka/acidka/mascaprone/šľahačky (pod heslom – čo dom dal:)
- 1 šálka oleja (prípadne objem rozdeliť na 1/2 olej, 1/2 šálky vody)
- 3 celé vajcia
- 1 prášok do pečiva (ideálne s vínnym octom)
- 1 šálka sezónnej špeciality (na kocky pokrájané jablká, čučoriedky, kúsky jahôd, čerešní, marhúľ, kúsky čokolády, sušené brusnice, hrozienka, orechy, semiačka…)
Postup:
- v prvej nádobe zmiešame suché ingrediencie= múka, kypriaci prášok
- v druhej nádobe zmiešame mokré ingrediencie = olej; voda/mlieko/tvaroh/mascarpone/ šľahačka; vajíčka, cukor a vymiešame do penista
- za stáleho miešania do mokrej zmesky prisypeme suché ingrediencie a naďalej premiešavame s mixérom
- keď sa cesto dostatočne spojí, dosypeme „sezónne dochucovadlo“. Ak je to kakao/karob čokoláda, oriešky spokojne premiešame mixérom. Pri ovocných ingredienciách len zľahka vmiešame do hmoty kúsky ovocia.
- napĺňame formy na muffiny
- pečieme na 180°C cca 20 – 30 minút, treba priebežne skontrolovať (pečenie závisí od veľkosti foriem a reálnej teploty rúry)