Recepty na koláčiky

Recepty na koláčiky pre deti i dospelých.

Bábovka

cesto:

4 vajíčka
20 dg kryštálového cukru
20 dg polohrubej múky
1 dl oleja
1 dl vody
1 prášok do pečiva
1 vanilkový cukor
podľa potreby mleté orechy, kakao, silné preso

postup:

Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka. Do žĺtok nalejeme olej, vodu, vsypeme cukor a vanilkový cukor. Vymiešame a potupne prisypeme múku, vymiešame do hladkej peny. Bielka vymiešame samostatne a potom zľahka vmiešame do cesta. Pečieme na 2OO C.

Koláč darebnej gazdinky

cesto:

2 šálky polohrubej múky
2 šálky krupicového cukru
1 kypriaci prášok
1 šálka oleja
1 šálka nemletého maku
2 celé vajíčka

postup:

Všetko spolu zamiešame, vylejeme na dobre vymastený a múkou vysypaný plech a dáme piecť do dobre vyhriatej rúry. Po upečení ešte teplé potrieme džemom.

Lekvárové taštičky z lístkového cesta

Rýchla finta pre neohlásených hostí. Lístkové cesto rozmrazíme a rozvalkáme na obdĺžnik. Pohárom vykrajujeme kolieska cesta, ktoré po okrajoch potrieme vodou, do stredu dáme kúsok lekváru a zlepíme na formičke, alebo zavrieme ručne. Pokladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri 200 stupňoch do zlatista. Zbytky cesta môžeme znova rozvalkať alebo využiť na výrobu hot-dogov, alebo slimáčikov

Perník

cesto:

40 dkg hladkej múky
1 čaj. lyžička mletej škorice
30 dkg práškového cukru
1 1/2 dcl oleja
2 celé vajcia
4 dcl vlažného mlieka
3 pol. lyžice džemu (lepšie keď je riedky)
1 prášok do perníka
2 pol. lyžice kakaa
1 čaj. lyžička sódy bikarbóny (nemusí byť)
hrozienka – za hrsť
posekané orechy – za hrsť

postup:

Všetko dáme do misy a zamiešame na redšie cesto. Vylejeme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech. Pečie sa v dobre vyhriatej rúre asi 25 minút (200 stupňov). Po upečení necháme 5 -10 minút vychladnúť, potrieme nejakým ostrejším džemom (černicový, ríbezľový, malinový) a posypeme strúhanou čokoládou alebo ozdobnou ryžou.

Piškóta

cesto:

1 vajíčko
1 PL kryštálového cukru
1 PL hladkej múky
podľa potreby mleté orechy, kakao, silné preso

postup:

Úmerne veľkosti plechu a veľkosti vajec (niekde medzi 6-10) rozdelíme vajíčka na bielka a žĺtka. Cukor rozdelíme napoly medzi bielka a žĺtka. Vyšlaháme najprv žĺtka (sem môžeme pridať silné presso) a potom bielka. Žĺtka opatrne vmiešame do bielok a na záver vmiešame zľahka múku (v prípade príchute múku zmešame s kakaom alebo orechami). Pečieme na 180 C podĺa hrúbky 10 až 20 min. Ak budeme robiť roládu, cesto ihneď po vybratí z rúry zarolujeme do vlhkej úterky a necháme vychladnúť.

Slimáčiky z lístkového cesta

Lístkové cesto rozmrazíme a rozvalkáme na obdĺžnik. Naň poukladáme plnku a zrolujeme na roládu. Krájame na asi 1 cm hrubé koliečka, ktoré pokladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri 200 stupňoch do zlatista.

Plnka: tvaroh s hrozienkami, citrónovou šťavou a vajíčkom. Varianta na slano

Žemlovka s tvarohom

Použijeme 1-2 dni staré žemle, rožky alebo vianočku. V mise si zmiešame mlieko, vajcia, práškový cukor. Pečivo nakrájame na plátky tak, aby sa nám dobre ukladali do nádoby, kde chceme žemlovku piecť (jenská misy, teflonový pekáč). Nádobu vymastíme a vysypeme hrubou múkou. Potom namáčame pečivo v mlieku s vajcami a cukrom, ukladáme jednu vrstvu pečiva, na to tvaroh (rozmiešaný s cukrom), na to jablká postrúhané (ak máme). Toto opakujeme, pokiaľ máme suroviny. Na vrch by mala ísť vrstva pečiva. Pečieme v rúre pri 180 st 3 – hodinu. Pred podávaním môžeme pocukrovať.

Dobrú chuť!!!

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho medzi priateľmi

Podobné články

Kamarátka sa posťažovala že chcela deťom urobiť parené buchty a príliš to nevyšlo dostala recept v ktorom bolo veľa oleja...

Pre niekoho vrchol kulinárskeho umenia pre naše prastaré mamy bežná prax Pekáč buchiet 8211 lekvárových tvarohových makových 8230

...

Chcete si upiecť chlieb doma Toto je pokus o komplexný návod ako začať s kváskovaním plus vychytávky a odbočky ktoré...