Pečené buchty

Pre niekoho vrchol kulinárskeho umenia, pre naše prastaré mamy bežná prax. Pekáč buchiet – lekvárových, tvarohových, makových ….

Kysnuté cesto bolo nejaké obdobie pre mňa tabu – „to je ťažké, to nedám“. Potom mi to raz kamarátka ukázala a zistila som, že až taká raketová veda to nie je. Aspoň sa mi to tak vidí. A preto z kysnutého pečiem pomerne často. Vrcholný výkon boli buchty pre 15 osôb na prázdninovom pobyte …

Čo potrebujete

  • Veľkú misu – pracujeme s 500 – 1000g múky.
  • Hnetacie metly alebo kuchynský robot alebo šikovné ruky (vlastním prvú a tretiu možnosť).
  • Dobrú stierku.
  • Nejakú pracovnú plochu – poctivý drevený vál alebo nejak inú alternatívu na vaľkanie a krájanie cesta.

Čo potrebujete na cesto

Na kysnuté cesto nájdete veľa receptov. Ja sa pokúsim spísať ten môj, aj keď nevlastním kuchynské váhy (teda vlastním jedny historické po babičke, ktoré vyťahujem len na vianočné pečenie). Cesto vždy robím od oka – v duchu Burianovského „přiměřeně“.

  • cca 750g hladkej múky (je jedno, či je to T 650 alebo 00)
  • 1 vajce
  • cca 3 lyžice práškového cukru
  • cca 100 ml oleja alebo 100g rozpusteného masla
  • cca 3dl teplého mlieka
  • cca 30g droždia „živého“ alebo 1,5 balíčka sušeného

Ak použijem „živé“ kvasnice, tak ich rozmiešam v 1dl teplého mlieka a pridám čajovú lyžičku cukru. Nechám na teplom mieste „vybehnúť“. Potom tento kvások prilejem do misy, kam som už predtým dala všetky ostatné suroviny.

Ak použijem sušené droždie, tak všetko dám do veľkej misy a začnem hniesť ručným mixérom s hnetacími metlami. Postupne pridám podľa potreby múku alebo mlieko – aby sa cesto nelepilo na steny misy. Na záver domiesim cesto rukou.

Dám na teplé miesto vykysnúť, asi na 45 – 50 minút.

Takto vyzerá cesto po vykysnutí.

Ako krájať, plniť a baliť cesto na buchty

Vyvaľkať a nakrájať

  • Vyvaľkať na pomúčenej doske, asi na 4mm hrúbku, 
  • Pokrájať na cca štvorce a každý zľahka ponaťahovať.
  • Na každý štvorec za lyžičku lekváru alebo inej plnky.

Naplniť a zabaliť

  • Cesto zo spodu buchty poriadne postláčame k sebe, aby plnka nevytiekla.
  • Poukladáme viac buchiet „zabalených“ k sebe a
  • postupne prenášame na plech. Ten je len potretý olejom. Každú buchtu poriadne zo zvrchu a zbokov potrieme olejom, aby sa nelepili o seba. To zabezpečí, že po upečení buchty pekne od seba oddelíme bez ich potrhania sa.

Upiecť

Rúru dáme vyhriať cca na 180st a pečiete cca 30 minút. Po vybratí buchty ešte na plechu potriete teplým mliekom.

Dobrú chuť!

You may also like...