Vanilkové rožky patria k Vianociam rovnako ako vianočný stromček. U nás ich počet „nevyhnutný“ na upečenie rastie rok od roka a stále nie je dosť. Keďže sa u nás rozmohla HIT, robíme ich aj v mierne zdravšej modifikácii.
Vanilkové špaldové rožky cesto:
- 21 dkg maslo
- 30 dkg hladká múka špaldová (celozrnná)
- 10 dkg mleté mandle / kešu oriešky
- 3 dkg trstinový cukor zomletý na prášok
- 2 žĺtky
- Vanilkový lusk zomletý s trstinovým cukrom na obaľovanie
Vanilkové rožky postup:
- Na cesto si spracujeme všetky suroviny naraz – múku, pomleté mandle, cukor a žĺtka musíme miesiť hneď s maslom (najlepšie zmäknuté na izbovú teplotu a pokrájané na malé kocky), cesto necháme odstáť aspoň na dve hodiny v chladničke, aby sa dalo tvarovať, musí byť stuhnuté. Trstinový cukor zmeníte na práškový, keď ho vopred pomeliete na mlynčeku na kávu na prášok.
- Z cesta vytvarujeme malé rohlíčky.
- Pečieme na 160C cca 10 – 12 minút (treba skontrolovať na vašu rúru, okraje by mali ísť do zlatova).
- Rožteky ešte teplé z plechu po jednom obaľujeme v pomletom trstinovom cukre zmiešanom s vanilkovým luskom – pozor krehké (kazové kúsky necháme pojesť pomocníkom, oni lámavosť isto ocenia:)