Malé keksíky z lineckého cesta, ozdobené jemnými kopčekmi bielkového snehu, spojené kyslastým marhuľovým lekvárom. Jednoducho Non-plus-ultra!
Non plus ultra – suroviny
Cesto:
- 250 g masla
- 2 lyžice práškového cukru
- 280 g hladkej múky 00
- 3 žĺtka
- trochu vanilkového cukru alebo cukor s vanilkovým strukom
Sneh:
- 210 g práškového cukru
- 3 bielka
Non plus ultra – postup
- na cesto si spracujeme všetky suroviny naraz – múku a žĺtka musíme miesiť hneď s maslom (najlepšie zmäknuté na izbovú teplotu a pokrájané na malé kocky),
- cesto necháme odstáť aspoň na dve hodiny v chladničke – je hodne mastné, aby sa dalo vaľkať, musí byť stuhnuté
- cesto vyvaľkáme asi na 2 mm a vykrajujeme malé keksíky – priemer cca 2 cm
- najlepšie je si najprv povykrajovať všetky keksíky (z tejto dávky, ak vaľkáte na tenko, malé keksíky, aj tri plechy), po nanesení snehu piecť čo najskôr!
- z bielka a cukru si vyšľaháme veľmi tuhý sneh – musí držať tvar! (ja robím z 3 bielok, pretože základné keksíky sú veľmi tenké, ak ich budete robiť hrubšie, možno vám budú stačiť dve bielka a 140 g cukru)
- pečieme pomaly na 160 stupňov do zlatova – cca 7 minút
- z plechu ich dáme vychladnúť na rovnú tácku
- po vychladnutí dva keksy spojíme spolu marhuľovým lekvárom.