Linecké cesto je klasika. AK ho chcete urobiť trocha zdravšie, vymeňte bielu múku za špaldovú a biely cukor za trstinový. Rozdiel nie je na chuti badateľný a keď hrešiť, tak s lepším pocitom:)
Mačacie očká špaldové z lineckého cesta – suroviny
- 300 g hladkej múky špaldovej (celozrnnej)
- 150 g masla (bez citrónovej šťavy cca 200 g)
- 90 g trstinového cukru pomletého na prášok v mlynčeku
- 2 žĺtka
- 1 vanilkový cukor (z naozajstnej vanilky si môžeme urobiť aj pomletím luskov s trstinovým cukrom)
- 1/2 citrónová šťava
Toto je originál recept. Ak nechcete dávať vanilínový cukor, odporúčam urobiť si doma vlastný vanilkový cukor (cukor prevoňaný / pomletý s vanilkovým strukom). Citrónovú šťavu môžete vynechať, v takom prípade dajte viac masla.
Mačacie očká špaldové z lineckého cesta – postup
- na cesto si spracujeme všetky suroviny naraz – múku a žĺtka musíme miesiť hneď s maslom (najlepšie zmäknuté na izbovú teplotu a pokrájané na malé kocky), inak sa v nej začne tvoriť lepok a cesto začne stvárať divné veci
- cesto necháme odstáť aspoň na hodinu v chladničke
- cesto vyvaľkáme asi na výšku 2-3 mm a vykrajujeme malé keksíky (výrazne ľahšie to pôjde vaľkať medzi dvoma potravinárskymi fóliami),
- polovičku keksíkov vykrajujeme s malou dierkou vo vnútri (očkom)
- pečieme na papieri na pečenie – na 160 stupňov cca 8 – 10 minút – do zlatova
- po vychladnutí sa keksíky lepia lekvárom, ideálne z červených ríbezlí alebo malinový, robeným klasickou odparovacou metódou (hustý).