Špaldové linecke slimáčiky

Linecké cesto z celozrnnej múky na rôzne tvary a spôsoby.

Špaldové slimáčiky suroviny:

  • 42 dkg hladkej (špaldovej celozrnnej) múky
  • 28 dkg maslo
  • 21 dkg trstinový / práškový cukor
  • 2 PL lyžice kakaa
  • 1/2 citrónovej kôry
  • 2 žĺtka

Špaldové slimáčiky postup:

  1. Na cesto si spracujeme všetky suroviny naraz – múku a žĺtka musíme miesiť hneď s maslom (najlepšie zmäknuté na izbovú teplotu a pokrájané na malé kocky), cesto necháme odstáť aspoň na dve hodiny v chladničke, aby sa dalo vaľkať, musí byť stuhnuté. Ak idete vymeniť trstinový cukor za práškový, treba si trstinový cukor vopred pomlieť na mlynčeku na prášok.
  2. Cesto rozdelíme na polovičky, do jednej primiešame kakao pripadne ešte aj najemno postrúhanú varovú čokoládu a zamiesime sýto hnedé cesto (možno bude treba pridať 1-2 PL masla, aby bolo dobre tvarovateľné).
  3. Rozvalkáme biele a čokoládové cesto na čo najtenšie obdĺžniky (ideálne medzi dvoma kúskami fólie), položíme na seba, zrolujeme (pomocou fólie sa dobre tvaruje cesto, aby sa roláda nepolámala),
  4. potom krájame asi 4 mm kolieska, ktoré ukladáme na papier a pečieme pri 160oC, kým biela časť nie je dozlatova.
  5. A tu je návod na šachovničky:

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho medzi priateľmi

Podobné články

Linecké cesto je klasika. AK ho chcete urobiť trocha zdravšie, vymeňte bielu múku za špaldovú a biely cukor za trstinový....

Malé keksíky z lineckého cesta, ozdobené jemnými kopčekmi bielkového snehu, spojené kyslastým marhuľovým lekvárom. Jednoducho Non-plus-ultra!

...

Karamelové guľky vychádzajú z klasického receptu na griláž – ale oriešky sú v tomto prípade nežiadúce. Takže som ich nahradila...