Karamelové guľky

Karamelové guľky vychádzajú z klasického receptu na griláž – ale oriešky sú v tomto prípade nežiadúce. Takže som ich nahradila burizónmi a corn flakes. Z tohto receptu vyjde cca 45-50 guliek (podľa veľkosti, či ochutnávania v procese)

Suroviny na karamelové guľky

  • 300 g kryštálového cukru
  • 1 balenie sladeného kondezovaného mlieka
  • 250 g masla (nie stužený tuk!)
  • 1 balík burizónov, alebo
  • 300 g corn flakes (kukuričných vločiek zložených len z kukurice – bez prísad a farbív)

Postup – karamelové guľky

  1. Vopred si nachystáme všetky suroviny na dosah: otvoríme kondenzované mlieko, maslo pokrájame na menšie kocky (aby sa lepšie topilo), sáčok s burizónmi / kukuričnými vločkami si otvoríme. Karamel je veľmi horúci a má tendenciu sa pri nepozornosti pripáliť, dôležitý je presný postup a rýchlosť.
  2. V hlbokej panvici si roztopíme cukor na karamel – stále miešame – aby sa nezhrudkovatel ani nepripálil – pozor, je veľmi horúci!
  3. Do karamelu pridáme kondenzované mlieko a miešame maximálnou rýchlosťou bez oprskávania seba či kuchyne.
  4. Keď sa mlieko spojilo s karamelom, pridáme maslo a opäť miešame do spojenia hmoty – inak sa tuk vyzráža na plne a nebude to chutiť dobre.
  5. Do spojenej karamelovej hmoty nasypeme burizóny alebo kukuričné vločky – množstvo tak primerane, aby boli dobre obalené hmotou a zároveň aby karamel ešte bolo vidno:)
  6. Necháme mierne vychladnúť – ideálne tak, aby sa karamel už nelepil, nespálili sme si prsty, ale ešte išiel formovať.
  7. Vytvarujeme guľky alebo hrudky a naukladáme do košíčkov, necháme na tácke stuhnúť do ďalšieho dňa.
  8. Dobre odložíme, aby do Vianoc aspoň pár zostalo.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho medzi priateľmi

Podobné články

Linecké cesto je klasika. AK ho chcete urobiť trocha zdravšie, vymeňte bielu múku za špaldovú a biely cukor za trstinový....

Malé keksíky z lineckého cesta, ozdobené jemnými kopčekmi bielkového snehu, spojené kyslastým marhuľovým lekvárom. Jednoducho Non-plus-ultra!

...

Snehové pečivo je záchrana, keď vám pri pečení prevyšujú bielka. Tu je zdravšia verzia so špaldou. Špalda tiež keksíkom dodá...