Karamelové guľky vychádzajú z klasického receptu na griláž – ale oriešky sú v tomto prípade nežiadúce. Takže som ich nahradila burizónmi a corn flakes. Z tohto receptu vyjde cca 45-50 guliek (podľa veľkosti, či ochutnávania v procese)
Suroviny na karamelové guľky
- 300 g kryštálového cukru
- 1 balenie sladeného kondezovaného mlieka
- 250 g masla (nie stužený tuk!)
- 1 balík burizónov, alebo
- 300 g corn flakes (kukuričných vločiek zložených len z kukurice – bez prísad a farbív)
Postup – karamelové guľky
- Vopred si nachystáme všetky suroviny na dosah: otvoríme kondenzované mlieko, maslo pokrájame na menšie kocky (aby sa lepšie topilo), sáčok s burizónmi / kukuričnými vločkami si otvoríme. Karamel je veľmi horúci a má tendenciu sa pri nepozornosti pripáliť, dôležitý je presný postup a rýchlosť.
- V hlbokej panvici si roztopíme cukor na karamel – stále miešame – aby sa nezhrudkovatel ani nepripálil – pozor, je veľmi horúci!
- Do karamelu pridáme kondenzované mlieko a miešame maximálnou rýchlosťou bez oprskávania seba či kuchyne.
- Keď sa mlieko spojilo s karamelom, pridáme maslo a opäť miešame do spojenia hmoty – inak sa tuk vyzráža na plne a nebude to chutiť dobre.
- Do spojenej karamelovej hmoty nasypeme burizóny alebo kukuričné vločky – množstvo tak primerane, aby boli dobre obalené hmotou a zároveň aby karamel ešte bolo vidno:)
- Necháme mierne vychladnúť – ideálne tak, aby sa karamel už nelepil, nespálili sme si prsty, ale ešte išiel formovať.
- Vytvarujeme guľky alebo hrudky a naukladáme do košíčkov, necháme na tácke stuhnúť do ďalšieho dňa.
- Dobre odložíme, aby do Vianoc aspoň pár zostalo.