Tento recept na medovníčky sa dedí v našej rodine už po desaťročia. Veľmi chutné sú vykrajované na hrubšie, s orieškom, na jedenie. Tenšie sa zase veľmi dobre maľujú na ozdobu, aj keď sú tvrdšie. Ale chuťovo vždy veľmi dobré.
Medovníky – cesto:
- 3 celé vajcia
- 50 dkg hladká múka T 650
- 25 dkg cukor kryštál ale jemne mletý
- 12.5 dkg med
- 1 mocca lyžička sóda bicarbóna
- 1 lyžica kakao
- mleté klinčeky
- škorica
- orechy alebo mandle na zdobenie
Medovníky – postup:
- Najprv vyšľaháme vajcia s cukrom a medom.
- Pridáme ostatné suroviny a dobre premiešame. cesto bude tuhšie, chce to ku koncu skôr metličky na hnetenie cesta ako na šľahanie.
- Cesto treba nechať odstáť na 24 až 48 hod. v chlade.
- Na ďalší deň cesto rozvaľkáme na asi 4-5 mm hrúbku, vykrajujeme malé medovníčky, ktoré na vrchu potrieme rozšľahaným vajíčkom a ozdobíme kúskom orecha alebo mandle.
- Na plech dávame ďalej od seba, aby sa nám nezliali, dáme klasicky piecť (nie teplovzdušná rúra), na 160 C.
- Po upečení ešte teplé uložiť do igelitového sáčku (nie mikrotén, také, čo tesní, inak stvrdnú).
- Uzavreté nechať vychladnúť.
- Do sáčku dať krajec chleba.
- Dekoratívne zvykneme robiť z tenšieho cesta, nechávame vychladnúť na rovnej doske, aby sa nepokrčili, sú však tvrdé, ale pekne kontrastné vďaka kakau.