Linecké cesto z celozrnnej múky na rôzne tvary a spôsoby.
Špaldové slimáčiky suroviny:
- 42 dkg hladkej (špaldovej celozrnnej) múky
- 28 dkg maslo
- 21 dkg trstinový / práškový cukor
- 2 PL lyžice kakaa
- 1/2 citrónovej kôry
- 2 žĺtka
Špaldové slimáčiky postup:
- Na cesto si spracujeme všetky suroviny naraz – múku a žĺtka musíme miesiť hneď s maslom (najlepšie zmäknuté na izbovú teplotu a pokrájané na malé kocky), cesto necháme odstáť aspoň na dve hodiny v chladničke, aby sa dalo vaľkať, musí byť stuhnuté. Ak idete vymeniť trstinový cukor za práškový, treba si trstinový cukor vopred pomlieť na mlynčeku na prášok.
- Cesto rozdelíme na polovičky, do jednej primiešame kakao pripadne ešte aj najemno postrúhanú varovú čokoládu a zamiesime sýto hnedé cesto (možno bude treba pridať 1-2 PL masla, aby bolo dobre tvarovateľné).
- Rozvalkáme biele a čokoládové cesto na čo najtenšie obdĺžniky (ideálne medzi dvoma kúskami fólie), položíme na seba, zrolujeme (pomocou fólie sa dobre tvaruje cesto, aby sa roláda nepolámala),
- potom krájame asi 4 mm kolieska, ktoré ukladáme na papier a pečieme pri 160oC, kým biela časť nie je dozlatova.
- A tu je návod na šachovničky:
-