Vanilkové rožky patria k Vianociam rovnako ako vianočný stromček. U nás ich počet „nevyhnutný“ na upečenie rastie rok od roka a stále nie je dosť.
Vanilkové rožky cesto:
- 21 dkg maslo
- 30 dkg hladká múka
- 10 dkg mleté orechy
- 3 dkg práškový cukor
- 2 žĺtky
- Vanilkový cukor a práškový cukor na obaľovanie
Vanilkové rožky postup:
- Na cesto si spracujeme všetky suroviny naraz – múku, pomleté orechy, cukor a žĺtka musíme miesiť hneď s maslom (najlepšie zmäknuté na izbovú teplotu a pokrájané na malé kocky), cesto necháme odstáť aspoň na dve hodiny v chladničke, aby sa dalo tvarovať, musí byť stuhnuté. Ak idete vymeniť trstinový cukor za práškový, treba si trstinový cukor vopred pomlieť na mlynčeku na prášok.
- Z cesta vytvarrujeme malé rohlíčky.
- Pečieme na 160C cca 10 minút (treba skontrolovať na vašu rúru, okraje by mali ísť do zlatova).
- Rožteky ešte teplé z plechu po jednom obaľujeme v práškovom cukre zmiešaným s vanilkovým cukrom – pozor krehké (kazové kúsky necháme pojesť pomocníkom)