Non plus ultra

Malé keksíky z lineckého cesta, ozdobené jemnými kopčekmi bielkového snehu, spojené kyslastým marhuľovým lekvárom. Jednoducho Non-plus-ultra!


Non plus ultra – suroviny

Cesto:

  • 250 g masla
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 280 g hladkej múky 00
  • 3 žĺtka
  • trochu vanilkového cukru alebo cukor s vanilkovým strukom

Sneh:

  • 210 g práškového cukru
  • 3 bielka

Non plus ultra – postup

  1. na cesto si spracujeme všetky suroviny naraz – múku a žĺtka musíme miesiť hneď s maslom (najlepšie zmäknuté na izbovú teplotu a pokrájané na malé kocky),
  2. cesto necháme odstáť aspoň na  dve hodiny v chladničke – je hodne mastné, aby sa dalo vaľkať, musí byť stuhnuté
  3. cesto vyvaľkáme asi na 2 mm a vykrajujeme malé keksíky – priemer cca 2 cm
  4. najlepšie je si najprv povykrajovať všetky keksíky (z tejto dávky, ak vaľkáte na tenko, malé keksíky, aj tri plechy), po nanesení snehu piecť čo najskôr!
  5. z bielka a cukru si vyšľaháme veľmi tuhý sneh – musí držať tvar! (ja robím z 3 bielok, pretože základné keksíky sú veľmi tenké, ak ich budete robiť hrubšie, možno vám budú stačiť dve bielka a 140 g cukru)
  6. pečieme pomaly na 160 stupňov do zlatova – cca 7 minút
  7. z plechu ich dáme vychladnúť na rovnú tácku
  8. po vychladnutí dva keksy spojíme spolu marhuľovým lekvárom.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho medzi priateľmi

Podobné články

Linecké cesto je klasika. AK ho chcete urobiť trocha zdravšie, vymeňte bielu múku za špaldovú a biely cukor za trstinový....

Snehové pečivo je záchrana, keď vám pri pečení prevyšujú bielka. Tu je zdravšia verzia so špaldou. Špalda tiež keksíkom dodá...

Karamelové guľky vychádzajú z klasického receptu na griláž – ale oriešky sú v tomto prípade nežiadúce. Takže som ich nahradila...