Vanilkové rožky

Vanilkové rožky patria k Vianociam rovnako ako vianočný stromček. U nás ich počet „nevyhnutný“ na upečenie rastie rok od roka a stále nie je dosť.

Vanilkové rožky cesto:

  • 21 dkg maslo
  • 30 dkg hladká múka
  • 10 dkg mleté orechy
  • 3 dkg práškový cukor
  • 2 žĺtky
  • Vanilkový cukor a práškový cukor na obaľovanie

Vanilkové rožky postup:

  1. Na cesto si spracujeme všetky suroviny naraz – múku, pomleté orechy, cukor a žĺtka musíme miesiť hneď s maslom (najlepšie zmäknuté na izbovú teplotu a pokrájané na malé kocky), cesto necháme odstáť aspoň na dve hodiny v chladničke, aby sa dalo tvarovať, musí byť stuhnuté. Ak idete vymeniť trstinový cukor za práškový, treba si trstinový cukor vopred pomlieť na mlynčeku na prášok.
  2. Z cesta vytvarrujeme malé rohlíčky.
  3. Pečieme na 160C cca 10 minút (treba skontrolovať na vašu rúru, okraje by mali ísť do zlatova).
  4. Rožteky ešte teplé z plechu po jednom obaľujeme v práškovom cukre zmiešaným s vanilkovým cukrom – pozor krehké (kazové kúsky necháme pojesť pomocníkom)

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho medzi priateľmi

Podobné články

Linecké cesto je klasika. AK ho chcete urobiť trocha zdravšie, vymeňte bielu múku za špaldovú a biely cukor za trstinový....

Malé keksíky z lineckého cesta, ozdobené jemnými kopčekmi bielkového snehu, spojené kyslastým marhuľovým lekvárom. Jednoducho Non-plus-ultra!

...

Snehové pečivo je záchrana, keď vám pri pečení prevyšujú bielka. Tu je zdravšia verzia so špaldou. Špalda tiež keksíkom dodá...