Vanilkové špaldové rožky

Vanilkové rožky patria k Vianociam rovnako ako vianočný stromček. U nás ich počet „nevyhnutný“ na upečenie rastie rok od roka a stále nie je dosť. Keďže sa u nás rozmohla HIT, robíme ich aj v mierne zdravšej modifikácii.

Vanilkové špaldové rožky cesto:

  • 21 dkg maslo
  • 30 dkg hladká múka špaldová (celozrnná)
  • 10 dkg mleté mandle / kešu oriešky
  • 3 dkg trstinový cukor zomletý na prášok
  • 2 žĺtky
  • Vanilkový lusk zomletý s trstinovým cukrom na obaľovanie

Vanilkové rožky postup:

  1. Na cesto si spracujeme všetky suroviny naraz – múku, pomleté mandle, cukor a žĺtka musíme miesiť hneď s maslom (najlepšie zmäknuté na izbovú teplotu a pokrájané na malé kocky), cesto necháme odstáť aspoň na dve hodiny v chladničke, aby sa dalo tvarovať, musí byť stuhnuté. Trstinový cukor zmeníte na práškový, keď ho vopred pomeliete na mlynčeku na kávu na prášok.
  2. Z cesta vytvarujeme malé rohlíčky.
  3. Pečieme na 160C cca 10 – 12 minút (treba skontrolovať na vašu rúru, okraje by mali ísť do zlatova).
  4. Rožteky ešte teplé z plechu po jednom obaľujeme v pomletom trstinovom cukre zmiešanom s vanilkovým luskom – pozor krehké (kazové kúsky necháme pojesť pomocníkom, oni lámavosť isto ocenia:)

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho medzi priateľmi

Podobné články

Linecké cesto je klasika AK ho chcete urobiť trocha zdravšie vymeňte bielu múku za špaldovú a biely cukor za trstinový...

Malé keksíky z lineckého cesta ozdobené jemnými kopčekmi bielkového snehu spojené kyslastým marhuľovým lekvárom Jednoducho Non plus ultra

...

Snehové pečivo je záchrana keď vám pri pečení prevyšujú bielka Tu je zdravšia verzia so špaldou Špalda tiež keksíkom dodá...